Marea Britanie vrea sa ramana parte a agentiei de politie a UE Europol, in pofida iesirii statului din blocul comunitar, a declarat ministrul pentru Politie de la Londra, Brandon Lewis, potrivit Daily Express, citat de News.ro.

Lewis a anuntat ca sunt in curs discutii pentru a stabili conditiile in care Marea Britanie poate ramane membra Europol.

"Marea Britanie iese din UE, dar realitatea infractionalitatii transfrontaliere ramane. Europol ofera un serviciu valoros pentru Marea Britanie si o decizie de a ramane ne-ar permite sa ne mentinem accesul actual la agentie (...), sa asiguram siguranta poporului din Marea Britanie. Acum asteptam rezultatul procesului de analiza", a spus ministrul.

"Guvernul exploreaza optiuni de cooperare cu Europol si dupa ce Marea Britanie iese din UE, dar este prea devreme pentru a specula in aceasta etapa cum ar putea arata noile aranjamente", a adaugat el.

Anuntul vine in conditiile in care cadrul legal nou a intrat in vigoare in luna mai le cere statelor membre UE sa opteze daca vor sa ramana parte a Europol sau nu.

Sustinatorii Brexit au criticat Europol pentru ca obliga Regatul Unit sa accepte deciziile Curtii Europene de Justitie.

Lewis a sugerat ca retragerea din agentie ar putea pune siguranta nationala in pericol, pentru ca Londra nu ar mai putea sa faca schimb de informatii cu alte state membre.

Comisarul european pentru securitate, Julian King, a salutat decizia.

"Voi sustine Europol si avantajele cooperarii stranse dintre Europol si statele membre cat de mult este posibil, pentru ca eu cred ca aceasta ofera cel mai bun rezultat in domeniul securitatii pentru cetatenii din toata Europa", a spus el.