Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a anuntat deja primele doua numiri in viitoarea sa administratie: seful personalului Casei Albe va fi Reince Priebus, liderul Comitetului National al Partidului Republican, iar strategul-sef si principalul consilier al presedintelui va fi Stephen Bannon, fost manager al site-ului de internet Breitbart News, de orientare conservatoare. Alegerea lui Bannon a fost criticata de adversarii lui Trump din Partidul Democrat, din cauza mesajelor rasiste promovate pe internet, potrivit Agerpres.

Iata care sunt posibilii titulari ai altor posturi importante la Washington, potrivit agentiei Reuters.

Secretar de stat ar putea fi numit Bob Corker, senator de Tennesse, presedinte al Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului; sau John Bolton, fost ambasador la ONU sub presedintele George W. Bush; sau Newt Gingrich, fost presedinte al Camerei Reprezentantilor; sau Zalmay Kalizad, fost ambasador in Irak.

Secretar al Trezoreriei (ministru de finante): Steven Mnuchin, fost manager la Goldman Sachs si seful finantelor de campaniei ale lui Trump; congresmanul republican de Texas Jeb Hensarling, presedinte al Comitetului pentru Finante al Camerei Reprezentantilor; Jamie Dimon, director general la JPMorgan Chase; sau Tom Barrack, fondator si presedinte al Colony Capital.

Secretar al Apararii: general-locotenent Michael Flynn, fost director al CIA (Central Intelligence Agency, serviciul de informatii externe al SUA); Stephen Hadley, fost consilier national pentru securitate al presedintelui George W. Bush; fostul senator republican de Arizona Jon Kyl; senatorul republican de Alabama Jeff Sessions, membru al Comitetului pentru Serviciile Militare al Senatului; senatoarea de New Hampshire Kelly Ayotte, aflata la sfarsit de mandat, membra a aceluiasi comitet; congresmanul de California Duncan Hunter, membru al comitetului similar din Camera Reprezentantilor; sau fostul senator de Missouri Jim Talent, de asemenea fost membru al Comitetului pentru Serviciile Militare.

Procuror general (post cu atributii de ministru al justitiei): Rudy Giuliani, fost primar al New Yorkului; Jeff Sessions, mentionat si pentru postul de la Pentagon; Chris Christie, guvernatorul statului New Jersey; Pam Bondi, procuror general al statului Florida; sau Trey Gowdy, congresman din Carolina de Sud, care a condus comitetul de ancheta al Camerei asupra atacurilor asupra misiunii americane de la Benghazi (Libia) din 2012, in timpul mandatului de secretar de stat Hillary Clinton.

Ministru pentru securitate nationala: Michael McCaul, congresman de Texas, presedinte al Comitetului pentru Securitate Nationala al Camerei Reprezentantilor; seriful David Clarke din districtul Milwaukee, statul Wisconsin, un suporter inflacarat al lui Trump; sau seriful octogenar Joe Arpaio din districtul Maricopa, statul Arizona, aflat la sfarsit de mandat, binecunoscut si el publicului american ca sustinator al campaniei viitorului presedinte.

Posibili directori ai celui mai cunoscut serviciu de spionaj american, CIA (Central Intelligence Agency) sunt generalul Flynn, fostul congresman Mike Rogers din Michigan, care a condus Comitetul pentru Informatii al Camerei, sau fostul congresman Pete Hoekstra, tot din Michigan.

Generalul Flynn este si unul din cei care ar putea fi numiti in postul de consilier pentru securitate nationala; celalalt candidat ar fi Stephen Hadley, care a mai detinut functia sub presedintia lui Bush jr.

Ministru al sanatatii: neurochirurgul pensionar Ben Carson, fost rival al lui Trump pentru nominalizarea drept candidat la presedintie din partea Partidului Republican; Newt Gingrich, nume vehiculat si ca secretar de stat; Rich Bagger, fost manager in industria farmaceutica si asistent al guvernatorului Chris Christie; sau Bobby Jindal, fost guvernator al statului Louisiana.

Pentru Departamentul Energiei ar putea fi luati in calcul Harold Hamm, magnat al industriei petroliere, director general la Continental Resources; Larry Nichols, co-fondator al Devon Energy; James Connaughton de la Nautilus Data Technologies, fost consilier pe probleme de mediu al fostului presedinte George W. Bush; congresmanul Kevin Cramer din Dakota de Nord; sau omul de afaceri Robert Grady.

La Interne, unul din numele posibile este al fostei candidate la postul de vicepresedinte al SUA Sarah Palin, desemnata ca partenera pentru alegerile din 2008 de candidatul prezidential republican John McCain. Mai sunt nominalizati fostul guvernator de Arizona Jan Brewer, petrolistii Harold Hamm si Forrest Lucas, sau specialistul in investitii Robert Grady.

Secretar al comertului ar putea fi numita Linda McMahon, fosta directoare a World Wrestling Entertainment, iar reprezentant al SUA pentru comert, Dan DiMocco, fost manager al producatorului de otel Nucor.

Ambasadorul la ONU: Kelly Ayotte, Richard Grenell- fost purtator de cuvant al SUA la Natiunile Unite, sau congresmanul de New York Peter King.

Pentru politica interna americana mai sunt relevante si functii cum este cea de secretar al Administratiei Veteranilor, unde ar putea fi numit congresmanul de Florida Jeff Miller, presedinte al comitetului respectiv din Camera, aflat la final de mandat.