Ministrii de Externe ai statelor europene au pledat, in contextul victoriei lui Donald Trump in SUA, pentru consolidarea sistemului UE de aparare, in timp ce Federica Mogherini, Inaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeana drept o "superputere", potrivit Mediafax.

Pe fondul semnelor de intrebare referitoare la ideile de politica externa ale lui Donald Trump, ministrii de Externe ai tarilor membre UE au stabilit luni sa consolideze rolul Europei pe plan mondial, in asteptarea clarificarii relatiei transatlantice.

"Uniunea Europeana este o superputere", a declarat Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, potrivit agentiei Associated Press. Mogherini a explicat ca discutiile de la Bruxelles nu sunt despre o "armata a UE", ci despre "securitatea si apararea unei Uniuni Europene care va deveni mai credibila si mai eficienta pe plan global".

Notand ca structurile europene de aparare functioneaza deja, Mogherini a precizat: "Avem un potential urias pe care inca nu il utilizam. Este necesar sa consolidam profilul de securitate. Cetatenii europeni au nevoie de acest lucru".

"Suntem intr-o lume nesigura, iar situatia nu a inceput cu alegerea domnului Trump", a declarat, la randul sau, Jean-Marc Ayrault, ministrul de Externe al Frantei. "Europa nu trebuie sa astepte deciziile altora, trebuie sa isi apere propriile interese - adica interesele europenilor - si sa isi reafirme rolul strategic la nivel mondial", a subliniat el.

Seful diplomatiei belgiene, Didier Reynders, a afirmat ca victoria lui Donald Trump ofera "Uniunii Europene posibilitatea de a merge mai departe". "Trebuie sa consolidam capacitatile de aparare si securitate. UE trebuie sa gaseasca modalitati de a se face auzita in actiunile de cautare a solutiilor politice, trebuie sa se asigure ca nu vor fi conversatii doar intre Washington si Moscova, ci Uniunea Europeana trebuie sa fie cu adevarat prezenta la masa discutiilor", a subliniat Reynders.

Ministrii de Externe ai tarilor europene au reiterat sustinerea pentru acordul nuclear cu Iranul, pe care Donald Trump l-a catalogat "cel mai prost din lume".

In schimb, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a carui tara va parasi UE, sustine ca victoria lui Donald Trump "ar putea fi un moment de oportunitate pentru Europa".

Germania pledeaza, in contextul iesirii Marii Britanii din UE si al victoriei lui Donald Trump in SUA, pentru accelerarea integrarii structurilor de aparare ale Uniunii Europene, initiativa sustinuta de Franta, Italia si Spania.

Germania sustine dialogul intre Statele Unite si Rusia, dar Donald Trump nu trebuie sa ignore actiunile Rusiei in Crimeea si in Alep atunci cand va discuta cu presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat zilele trecute Ursula von der Leyen, ministrul german al Apararii. Oficialul german a atras atentia ca Alianta Nord-Atlantica ar fi "moarta" daca unul dintre membri ai nu ar fi aparat de ceilalti. "Este bine ca noul presedinte al SUA va incerca imediat sa dialogheze cu omologul sau rus. Este bine si are sustinerea noastra totala. Dar nu poate sa uite de anexarea Crimeei, de continuarea razboiului hibrid din Ucraina sau de bombardamentele din Alep", a subliniat von der Leyen.

La randul sau, presedintele Germaniei, Joachim Gauck, si ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, au pledat ca UE si NATO sa aiba o pozitie unitara dupa alegerile din SUA.