O companie cu sediul in Texas, "Frontera Resources International" LLC, a castigat concursul de concesionare a lucrarilor de explorare geologica a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, dupa cum anunta Ziarul de Garda. Compania, activa de mai multi ani in activitati de profil in Georgia, fondase anul trecut o firma la Chisinau, numita Frontera Resources Energy.

Potrivit Zdg.md, la procedura de concurs initiata in vara de Ministerul Mediului din Republica Moldova au participat doua companii, dar s-a constatat ca una dintre acestea, "Overseas Minerals Corporation", a depus la dosar informatii ce nu corespundeau cu cerintele stipulate in caietul de sarcini.

Decizia de a desemna castigatoarea Frontera Resources International a fost luata unanim de membrii Comisiei de Concurs. Un contract urmeaza sa fie semnat in urmatoarele doua saptamani, potrivit sursei mentionate.

  • Aceasta il citeaza pe ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, potrivit caruia "existtau anterior mai multe informatii  ca exista petrol si gaze. Guvernarile care au fost pana acum obstructionau cercetarea si scoaterea la suprafata a depozitelor care sunt acolo, pentru ca noi sa ramanem mai departe dependenti energetic, de gaze, de Federatia Rusa. Anterior, acolo aveau dreptul sa faca cercetari companii rusesti. Acum insa s-a gasit o companie mare, cu experienta, cu lucrari in Georgia, Ucraina sau SUA. Firma intruneste toate conditiile solicitate de noi. Ei vor cauta si daca vor gasi, acest fapt ne va ajuta sa nu mai fim dependenti de gazul rusesc. R. Moldova obtine, pe langa diversificarea surselor de alimentare cu gaze si petrol, 1% din zacamintele de petrol si gaze naturale care va fi gasit, dar si multe locuri noi de munca".

Frontera Resources International:

- prezentare generala

- rezultatele financiare in primul semestru din 2016