Un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit centrul Noii Zeelande imediat dupa miezul noptii, a anuntat centrul SUA pentru supraveghere geologica USGS , unele zone ramanand fara curent, iar oamenii iesind in strada in capitala Wellington, transmite Reuters.

UPDATE 20.32 Potrivit premierului John Key, doua persoane au murit in urma seismului. In multe zone sunt probleme cu alimentarea cu energie electrica si cu liniile telefonice, iar unele drumuri au fost afectate de alunecari de teren. Mii de persoane si-au parasit locuintele din cauza avertismentelor ca in urmatoarele ore ar putea aparea valuri tsunami de pana la cinci metri inaltime.

17.19 USGS a revizuit in sus, de la 7,4 la 7,8 magnitudinea seismului, iar institutul local Geonet de la 6,6 la 7,5. Exista informatii privind persoane ranite dar pana acum nu s-a anuntat nicio moarte din cauza cutremurului. De asemenea s-au consemnat numeroase daune materiale. Dupa seism au aparut zeci de replici, magnitudinea lor ajungand pana la 6,1.

Apararea Civila a emis o avertizare de tsunami, sfatuind locuitorii coastei de est de pe insula sudica sa mearga spre zone mai inalte.

Anna Kaiser seismolog la GNS Science a declarat ca a fost inregistrata o inaltare a oceanului de pana la un metru a in regiunea North Canterbury a insulei sudice. „Este destul de mult asa ca oamenii ar trebui sa ia situatia in serios”, a spus ea la Radio New Zealand.

Cutremurul a avul loc la 91 de kilometri nord de Christchurch, cel mai mare oras de pe insula sudica a Noii Zeelande.

Un cutremur de 6,3 grade ce a avut loc acolo in februarie 2011 a ucis 185 de oameni si a provocat daune mari.

Seismul, masurat initial de institutul local Geonet ca avand magnitudinea 6,6 s-a simtit aproape in toata Noua Zeelanda.

Apararea Civila a afirmat ca este prea devreme pentru a se sti daca au fost morti sau raniti sau sa se evalueze daunele provocate.