Militantii talibani au revendicat pe Twitter o explozie pe care au descris-o ca un "atentat sinucigas" comis in interiorul bazei aeriene Bagram si care a ucis patru persoane si a ranit alte 14, informeaza agentia DPA, citata de Agerpres.

AfganistanFoto: Captura YouTube

Conducatorul districtului Bagram, Haji Abdul Shukur Quddusi, a declarat ca au fost ucisi cel putin trei oameni, iar 15 au fost raniti, scrie DPA.

"Putem confirma ca a avut loc o explozie la aeroportul Bagram in aceasta dimineata, imediat dupa ora (locala) 5.30 (n.red. - 3.00, ora Romaniei). Au fost victime. (...) Echipele de protectie a fortei si cele medicale intervin in aceasta situatie", arata anterior un comunicat al misiunii NATO Resolute Support, care nu preciza natura exploziei sau alte detalii despre incident.

"O bomba a explodat la baza aeriana Bagram, noi tratam ranitii si am deschis o ancheta", a declarat NATO intr-un comunicat, confirmand explozia de la baza aeriana Bagram din provincia Parwan (est) si anuntand un bilant de cel putin patru morti si 14 raniti, fara a preciza nationalitatea victimelor.

Purtatorul de cuvant al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat pe Twitter ca gruparea este responsabila pentru "atacul sinucigas" si ca numerosi soldati americani au fost ucisi si raniti. Cu toate acestea, gruparea este cunoscuta ca anunta bilanturi exagerate.

UPDATE: Patru americani au murit in urma atacului sinucigas ce a vizat baza aeriana Bagram

Patru americani au decedat, iar 16 militari americani si unul polonez au fost raniti in urma atentatului sinucigas care a avut loc sambata in incinta bazei aeriene Bagram din Afganistan, informeaza Mediafax citand Reuters.

Doi militari si doi contractanti americani au decedat dupa ce un atacator sinucigas deghizat ca muncitor s-a aruncat in aer in incinta bazei aeriene.

Ash Carter, secretarul american al Apararii, a comunicat ca Pentagonul va investiga circumstantele atacului pentru a identifica solutiile necesare pentru a imbunatati securitatea bazei.

Insurgentii talibani au revendicat responsabilitatea pentru atentat, spunand ca a fost comis de un atacator sinucigas aflat in interiorul bazei. Zabihullah Mujahid, un purtator de cuvant al talibanilor, a afirmat ca atacul a fost pregatit timp de patru luni.

Joi, patru persoane au fost ucise si alte 128 ranite cand un atacator sinucigas a intrat cu un camion incarcat cu explozibil in consulatul german din orasul Mazar-e Sharif, in nordul Afganistanului.

In decembrie, sase soldati americani au fost ucisi in timp ce se aflau in patrulare la 10 km distanta de baza aeriana Bagram, dupa ce un atacator sinucigas pe o motocicleta incarcata cu explozibil a intrat in ei.

Aproximativ 10.000 de militari americani sunt in prezent stationati in Afganistan pentru a asista fortele de securitate afgane.

Baza aeriana Bagram, situata la 50 de km nord de capitala Kabul, in provincia Parwan din estul Afganistanului, este principala baza militara americana din aceasta tara de 15 ani.

In Afganistan sunt stationati peste 13.000 de militari NATO, majoritatea americani.