Furia populara a crescut masiv sambata in India din cauza ca bancile se zbat sa ofere oamenilor bani gheata dupa ce guvernul a anuntat ca a anulat bancnotele mari actuale, o mutare-soc destinata sa scoata la suprafata miliarde de dolari ascunsi de fisc, informeaza Reuters.

Cozi enorme la bancile din IndiaFoto: CCTV

Sute de mii de oameni sunt pentru a trei zi consecutiv la coada la banci, incercand sa preschimbe bancnotele de 500 si 1000 de rupii care au fost anulate saptamana aceasta cu noile hartii.

Aceste bancnote acopera peste 80% din banii aflati in circulatie, motiv din care milioane de oameni au ramas practic fara bani, iar mari parti din economie sunt pe cale sa fie blocate.

„Peste tot este haos”, a acuzat ministrul-sef din Delhi, Arvin Kejriwal, un inamic al premierului Narendra Modi. El a spus ca decizia lui Modi a dat peste cap viata clasei muncitoare si a saracilor, in timp ce bogatii – carora le este adresata masura – au gasit portite pentru a ocoli noile reguli.

Unii indieni il acuza ca este in vizita in Japonia in timp ce conationalii sai sufera acasa. „El merge cu trenul de mare viteza in Japonia iar aici avem batrani care bat la usa bancilor pentru bani”, acuza Prabhat Kumar, un student care a spus ca a stat sase ore la coada.

Dar Modi afirma ca va continua razboiul impotriva coruptiei si evazionistilor chiar daca va trebui sa se cerceteze arhive vechi de zeci de ani.

„Daca sunt descoperiti bani nejustificati in timpul actualei masuri de curatire, conturile evazionistilor vor fi verificate de la independenta tarii din 1947 si pana acum. Voi angaja oameni pentru asta daca va fi nevoie”, a spus premierul intr-un discurs pentru comunitatea indiana din orasul japonez Kobe.

Aproape jumatate din cele 202.000 de bancomate ale tarii au fost inchise vineri iar cele care mai mergeau au ramas rapid fara noile bancnote din cauza numeroaselor solicitari.

Comerciantii din pietele din Delhi au spus ca iau in considerare inchiderea pietei din cauza lipsei banilor gheata, in conditiile in care bancile elibereaza doar sume limitate.

Oamenii din Mumbai afirma ca bacanii cer de zece ori pretul sarii pentru a accepta vechile bancnote.

Guvernul a cerut cetatenilor sa schimbe vechile hartii de 500 si 1.000 de rupii pana pe 30 decembrie. Banca centrala sustine ca exista destul cash disponibil la banci si ca a aranjat ca noile bancnote sa ajunga in toata tara.

India are o economie rurala bazata in mare parte pe tranzactii cash, putini oameni avand conturi bancare.