Oligarhul Vlad Plahotniuc a sustinut vineri dupa-amiaza ca tara de la stanga Prutului va mentine in viitor calea europeana cu scopul de a proteja relansarea economiei, chiar daca socialistul Igor Dodon va iesi victorios in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, transmite News.ro.

Declaratiile politicianului moldovean au aparut intr-un interviu pentru Reuters.

"Brandul european se redreseaza", a mentionat Plahotniuc. Oligarhul moldovean evita de obicei interviurile pentru presa internationala, insa acesta a sustinut ca brandul european va reprezenta in aceste alegeri prezidentiale un bastion impotriva incercarilor lui Dodon de a trage Republica Moldova in orbita Moscovei.

Potrivit oligarhului moldovean, planul prezidentiabilului socialist este de a distruge acordul politic si comercial pe care l-a semnat Chisinaul in urma cu doi ani cu Bruxelles.

"Indiferent de rezultatele acestor alegeri, noi avem incredere ca vom reusi sa mentinem atat stabilitatea, cat si calea geopolitica a natiunii, adica integrarea in UE", a afirmat politicianul.

Vlad Plahotniuc a sugerat ca are planuri de a renunta la politica si de a se intoarce spre lumea afacerilor pentru a intari economia. El s-a descris drept un manager de criza in viata politica, sustinand ca va sprijini Republica Moldova pentru a-si mentine calea spre UE.

"Odata ce voi vedea o economie mai puternica, pentru ca nu cred ca voi sta in politica pentru o perioada nedeterminata. Vreau sa ma intorc in lumea afacerilor", a declarat Plahotniuc.

Multi politicieni moldoveni acuza influenta pe care o are oligarhul asupra executivului, politiei si presei, care-l numeste cel mai puternic om din Republica Moldova.

"Sunt unul dintre putinii oameni care au ajuns bogati in politica. In fiecare an, devin in mod ironic mai sarac, nu mai bogat. Din acest motiv nu cred ca voi ramane in politica pentru o perioada lunga de timp. Nu are nicio legatura cu banii", a declarat Plahotniuc.

Oligarhul a explicat ca si-a vandut aproape toate afacerile de pe teritoriul moldovean pentru a le demostra alegatorilor ca nu s-a implicat in politica din motive gresite. De asemenea, acesta si-a prezentat planurile de a-si vinde ultimul hotel din Republica Moldova.