Guvernul Rusiei a avut contacte in campania electorala cu membri ai echipei politice a republicanului Donald Trump, ales presedinte al SUA, anunta Sergei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de Interfax, relateaza site-ul agentiei Reuters.

Acuzat in campania electorala de candidata democrata Hillary Clinton ca ar fi dirijat de Rusia dupa ce l-a laudat pe presedintele Vladimir Putin, Donald Trump a negat orice legatura cu Moscova, citeaza Mediafax.

Insa Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a confirmat joi ca au existat unele contacte, o declaratie ce risca sa il puna intr-o situatie delicata pe viitorul presedinte al SUA.

"Au existat contacte", a afirmat Riabkov. "Facem acest lucru si l-am facut in campania electorala", a adaugat oficialul rus, precizand ca legaturile vor fi continuate.

"Evident, ii cunoastem pe cei mai multi dintre oamenii aflati in anturajul lui Donald Trump. Acesti oameni au fost mereu in centrul atentiei in Statele Unite si au ocupat functii de rang inalt. Nu pot spune ca toti, dar unii au avut contacte cu reprezentanti ai Rusiei", a subliniat Serghei Riabkov.

Rusia incepe sa analizeze modalitati de a crea canale formale pentru a comunica cu viitoarea Administratie Donald Trump, a spus Riabkov.

Echipa lui Donald Trump nu a comentat deocamdata informatiile.

In octombrie, Administratia Statelor Unite a formulat acuzatii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale si legislative. In ultimele luni, oficiali americani au semnalat ca atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri sustinuti de Administratia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania in care candidata democrata la functia de presedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump. "Avem motive sa credem, date fiind scopul si sensibilitatile acestor eforturi, ca aceste activitati puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai inalt din Rusia", a transmis Administratia SUA.

Comunicatul comun al Departamentului pentru Securitatea Interna si al Biroului directorului serviciilor de informatii a atribuit atacurile serverelor unor companii ruse. "Aceste furturi de informatii si dezvaluiri au rolul efectuarii unor ingerinte in procesul electoral din SUA. Suntem in masura sa atribuim aceste activitati Administratiei Rusiei", preciza comunicatul. Presedintia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzatiile Statelor Unite.