Spaniolul Mikel Irastorza, considerat ca unul dintre ultimii presupusi lideri ai organizatiei separatiste basce ETA, a fost pus sub acuzare miercuri la Paris de catre un judecator antiterorist si plasat in arest preventiv, scrie AFP, citata de Agerpres.

Mikel Irastorza si un cuplu franco-spaniol care il gazduia au fost inculpati toti trei pentru participare la infractiuni cu caracter terorist, potrivit unei surse judiciare. Cuplul, lasat in libertate, a fost plasat sub control judiciar.

Retinerea lui Mikel Irastorza, sambata, la Ascain (sud-vest), in cursul unei operatiuni comune a politiei franceze si spaniole, a dat o lovitura serioasa organizatiei ETA (Euskadi Ta Askatasuna, Tara bascilor si libertate), deja in agonie.

Pentru ministrul spaniol de interne, Juan Ignacio Zoido, barbatul in varsta de 41 de ani - originar din San Sebastian (provincia spaniola Guipuzkoa) -este "cel mai inalt lider actual al gruparii teroriste ETA care scapa justitiei".

Cuplul a fost, de asemenea, retinut, banuit ca il gazduia pe Mikel Irastorza intr-o casa din localitate, in deplina cunostinta a adeziunii sale la miscarea separatista. Xabi Arin Baztarica, in varsta de 59 de ani, este un vechi refugiat basc spaniol stabilit de multa vreme in Tara Bascilor franceza. Sotia sa, 59 de ani, de nationalitate franceza, este secretara.

Aproximativ 200 de manifestanti au protestat fata de operatiunea politiei sambata la Ascain la apelul mai multor miscari nationaliste basce.

Cei trei suspecti au fost transferati luni la Paris pentru a fi interogati.

ETA, infiintata in 1959 in timpul luptei impotriva dictaturii lui Franco, este acuzata de moartea a peste 800 de persoane in mai mult de patru decenii de lupta armata pentru independenta Tarii Bascilor si a Navarrei.

Dupa ce initial a anuntat incetarea atentatelor in 2010, organizatia a renuntat in 2011 la lupta armata, dar refuza sa predea armele si sa se dizolve, asa cum doresc Parisul si Madridul.