Victoria lui Donald Trump in Statele Unite a starnit un adevarat soc in Franta, cu sase luni inainte de scrutinul prezidential, unde ipoteza unei victorii a liderului extremei dreapta, Marine Le Pen, pare brusc mai plauzibila, scrie AFP.

Marine Le PenFoto: Agerpres

"Alegerea lui Donald Trump este o veste buna pentru tara noastra", a afirmat sefa Frontului National.

Refuzul "unei mondializari salbatice, pacificarea relatiilor internationale, in special cu Rusia, dezangajarea expeditiilor razboinice care se afla la originea marilor valuri migratorii ale caror victime sunte noi ... Aceste angajamente, daca sunt respectate, sunt benefice pentru Franta", a afirmat ea.

Sondajele afirma ca Le Pen se va califica in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, unde se pare ca o va astepta insa o infrangere dura, cel mai probabil in fata candidatului dreptei.

Dar sondajele nu au anticipat nici victoria lui Donald Trump, nici cea a Brexitului. Iar contextul actual pare sa evolueze in favoarea lui Marine Le Pen.

Pe plan international, fluxul migratoriu fara precedent de la al doilea Razboi Mondial favorizeaza discursul ultra-nationalist, anti-european si xenofob care, pe langa Franta, este incununat de succes si in Austria, Germania, Polonia, Olanda sau Danemarca.

In Franta, multiplele atentate jihadiste au concentrat discursul pe securitate, imigratie, islam, teme preferate de FN inca de la crearea sa, in 1972.

Iar partidul profita si de discreditarea partidelor de guvernamant: impopularul presedinte Hollande a aruncat stanga in marasm, iar primarele pe zona de dreapta au declansat un razboi al liderilor.