Rusia este pregatita "sa faca partea sa de drum" pentru a restabili relatiile cu Washingtonul, a declarat miercuri presedintele Vladimir Putin, dupa anuntul victoriei lui Donald Trump la prezidentialele din Statele Unite, scrie AFP.

Vladimir Putin si Barack Obama, in 2013Foto: Agerpres/AP

"Va fi un drum dificil. Dar Rusia este pregatita sa faca partea sa" din acest drum, a spus Putin, in cadrul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare din partea a 20 de ambasadori.

Acesta a mai spus ca Moscova "doreste sa restabileasca in ansamblul lor relatiile cu Statele Unite".

Putin, care il felicitase deja in cursul diminetii pe Trump pentru victorie, a reamintit ca "declaratiile electorale" ale miliardarului american "vizeaza restaurarea relatiilor dintre Rusia si SUA", exprimandu-si nemultumirea ca acestea sunt marcate de o "degradare".

"Cum am spus in repetate randuri, nu este vina noastra (...). Dar Rusia este pregatita si doreste sa restaureze relatiile cu SUA in ansamblul lor", a sustinut presedintele rus.

"Suntem pregatiti sa facem totul pentru ca relatiile ruso-americane sa revina pe o traiectorie de dezvoltare stabila", a adaugat acesta.

"Ar fi benefic pentru poporul rus si poporul american si ar avea un impact pozitiv asupra ambiantei generale in lume, tinand cont de responsabilitatea speciala a Rusiei si a SUA pentru mentinerea stabilitatii si a securitatii globale", a comentat Vladimir Putin.

Relatiile dintre Rusia si SUA cunosc tensiuni grave din cauza opozitiei in care se afla in conflictul sirian si in criza ucraineana.

Aceasta deteriorare, inedita de la finalul Razboiului Rece, a inceput in martie 2014, dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea.