Alegatorii din Colorado au respins marti, la vot, o masura care viza crearea primei asigurari universale de sanatate la nivelul statului, potrivit postului local 9News, afiliat NBC News, relateaza agentia Reuters citata de news.ro.

Propunerea, intitulata Amendamentul 69, ar fi reprezentat una dintre cele mai importante revizuiri a unui sistem de sanatate din istoria Statelor Unite.

Potrivit 9News, amendamentul a cazut, in contextul in care primele rezultate arata un vot coplesitor impotriva.

Supranumit ColoradoCare, programul ar fi fost finantat in mare parte printr-o crestere a impozitelor pe salarii pentru a ajunge la 25 de miliarde de dolari pana in 2019, anul in care ar fi urmat sa fie lansat programul, potrivit Colorado Health Institute.

ColoradoCare era menit sa reduca substantial numarul locuitorilor neasigurati, insa criticii sai au denuntat ca ar antrena cresteri ale taxelor si impozitelor si modificari profunde in politicile publice care ar influenta economia statului.

James Merilatt, in varsta de 43 de ani, un alegator neafiliat politic care a sustinut-o pe democrata Hillary Clinton, a declarat ca se opune acestei masuri cu un singur platitor.

"Este mult prea complicat si ar fi deschis o cutie a Pandorei", a declarat el.