Politia franceza l-a identificat pe unul dintre presupusii organizatori din Siria ai atacurilor teroriste de la Paris si Bruxelles. Este vorba despre belgiano-marocanul Oussama Atar, un veteran al jihadului, desemnat pana acum in cadrul anchetei sub numele de cod "Abou Ahmad", informeaza AFP. Arestat in 2004 si condamnat la zece ani de inchisoare pentru trecerea ilegala a frontierei dintre Siria si Irak, Oussama Atar a fost inchis in mai multe inchisori irakiene, inclusiv in Abu Ghraib, si mai multi politicieni si ONG-uri, precum Amnesty International, i-au luat apararea solicitand eliberarea sa.

Oussama Atar, pe un afis pentru o manifestatie din 2010 sustinuta, printre altii, de Amnesty InternationalFoto: 7sur7

Timp de mai multe luni, anchetatorii au cautat informatii despre o persoana al carui nume de cod Abou Ahmad a aparut de mai multe ori in cadrul anchetei asupra celulei franco-belgiene aflata la originea atacurilor din 13 noiembrie de la Paris (130 morti) si din 22 martie de la Bruxelles (32 de morti).

Politia a descoperit in sfarsit cine se ascunde in spatele acestui pseudonim. Este vorba despre Oussama Atar (32 de ani), membru al gruparii Stat Islamic, care a revendicat atacurile. Potrivit anchetatorilor, el este "singurul coordonator din Siria care a fost identificat in acest stadiu al investigatiilor", a declarat marti, pentru AFP, o sursa apropiata anchetei din Franta, confimand o informatie anuntata de Le Monde.

Noile informatii au fost descoperite cu cateva zile inaintea comemorarii atacurilor din Paris, organizata in acest weekend, si redeschiderea salii de concerte Bataclan, scena atacului produs in urma cu un an.

Pista "Abou Ahmad" a aparut dupa arestarea a doi suspecti, in decembrie 2015, in Austria. Cei doi, un algerian si un pakistanez, au fost inculpati si arestati in Franta.

Cei doi se aflau printre imigrantii care au venit pe insula greaca Leros in octombrie 2015, cu documente false, in acelasi timp cu doi dintre atacatorii sinucigasi care si-au declansat ulterior centurile cu explozibili in Paris.

Cei doi kamikaze au reusit sa isi continue calatorie, spre deosebire de algerianul si pakistanezul care au fost prinsi.

Algerianul retinut a marturisit ca un anumit Abou Ahmad a comandat, din Siria, echipa de patru barbati pentru a efectua atacurile de la Paris. Acelasi barbat l-a identificat pe Abou Ahmad ca fiind Oussama Atar, dupa ce anchetatorii i-au prezentat mai multe fotografii, potrivit unei surse familiarizate cu ancheta.

Bine cunoscut serviciilor antitero

Abou Ahmad a aparut, de asemenea, intr-o conversatie audio recuperate de pe un computer ridicat in Belgia, dupa atacurile de la Bruxelles. In acest mesaj, membrii celulei pareau sa se adreseze acestui interlocutor evocand testamente si proceduri de operare.

Var indepartat al fratilor Ibrahim si Khalid El Bakraoui, care s-au aruncat in aer, impreuna cu un al treilea kamikaze, la Bruxelles, Oussama Atar este un nume bine cunoscut serviciilor anti-terorism.

El a fost arestat la sfarsitul anului 2004, in Ramadi (Irak), in plin razboi, la un an si jumatate dupa inceperea interventiei Statelor Unite. Ramadi era la acea data un bastion al insurgentilor jihadisti din Irak.

Condamnat la zece ani de inchisoare pentru trecerea ilegala a frontierei dintre Siria si Irak, belgiano-marocan a fost inchis in mai multe inchisori irakiene, inclusiv in Abu Ghraib. Potrivit cotidianului Le Monde, el ar fi fost si in Camp Bucca, o inchisoare vazuta acum drept un "incubator jihadistilor" grupului Stat Islamic.

Oussama Atar a sustinut, in apararea sa, ca a plecat in Siria pentru a studia araba, inainte de a calatori in Irak prin intermediul unei asociatiatii, pentru a livra medicamente.

Familia lui a mediatizat cazul, in speranta eliberarii sale pe motive medicale. Oussama Atar a beneficiat la acea data de sprijin din partea unor politicieni si a unor ONG-uri, cum ar fi Amnesty International.

Eliberat in 2012, Oussama Atar s-a intors in Belgia, inainte de a reveni in zona Siria-Irak. Serviciile de informatii i-au pierdut urma acum mai multe luni, potrivit unei surse apropiate anchetei.