Cancelarul german Angela Merkel a afirmat marti ca Rusia, prin intermediul atacurilor cibernetice sau al unor actiuni de dezinformare, ar putea incerca sa influenteze alegerile parlamentare din tara sa in 2017, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Stim deja ca astazi trebuie sa facem fata unor informatii provenite din Rusia, dar si unor atacuri online a caror origine este ruseasca, sau la difuzarea de informatii false", a spus ea, raspunzand unei intrebari din partea presei, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau norvegian Erna Solberg, la Berlin.

Raspunsul la astfel de provocari "este o sarcina cotidiana si de aceea acest lucru ar putea juca un rol in timpul campaniei electorale" pentru parlamentarele din toama anului 2017, a adaugat aceasta.

Merkel a fost intrebata despre posibilitatea de a se produce in Germania atacuri informatice similare cu cele care au vizat partidul Democrat american si candidata sa, Hillary Clinton. Mai multi oficiali americani au afirmat ca la originea acestor atacuri se afla, probabil, Rusia.

Serviciile secrete germane au acuzat in acest an serviciile rusesti de informatii ca efectueaza campanii internationale de atacuri cibernetice cu scopuri de spionaj si sabotaj. In Germania au fost vizate, printre altele, camera inferioara a parlamentului si mai multe partide politice.

Pe frontul dezinformatii, Germania a acuzat la inceputul anului Rusia ca a "instrumentat politic" pretinsul viol al unei adolescente germano-ruse de catre migranti. Desi politia germana ar stabilit ca tanara, Lisa, a inventat agresiunea, Moscova a afirmat ca Berlinul "disimuleaza" informatiile despre acest subiect.

Scandalul, preluat pe larg de presa oficiala din Rusia, a mobilizat o parte a comunitatii rusofone din Germania si extrema dreapta pentru a denunta politica generoasa de primire a migrantilor condusa de Angela Merkel.

In Germania traiesc circa 3,2 milioane de oameni din fostele republici sovietice, multi dintre ei avand si cetatenia germana. Scandalul falsului viol a determinat numeroase ziare germane sa se intrebe daca nu cumva Moscova incearca sa influenteze viata politica germana prin intermediul acestei comunitati.