Fostul ministru francez al Economiei, Emmanuel Macron, va candida la alegerile prezidentiale din 2017, anunta agentia AFP.

Fostul protejat al presedintelui socialist Francois Hollande, care a demisionat in august din guvern, isi va oficializa decizia "inainte de 10 decembrie", au precizat surse din anturajul sau.

La 38 de ani, acest tanar politician, care nu a trecut niciodata printr-un proces electoral, se bucura de 49% opinii favorabile in randul opiniei publice, potrivit unui sondaj publicat marti. Discursul sau antipartizan, care face apel la depasirea prapastiei dintre stanga si dreapta, este in special pe placul tinerilor din mediul urban si al mediului de afaceri.

Fost inalt functionar format la scolile de elita, acest ex-bancher isi datoreaza cariera guvernamentala presedintelui Hollande.

Candidatura sa intareste si mai mult confuzia care domneste in zona de stanga a spectrului politic, cu sase luni inainte de prezidentiale. Foarte putin popularul Francois Hollande ar urma sa anunte in decembrie daca va incerca sa obtina un al doilea mandat.

In cazul in care va dori, acesta va trebui sa treaca printr-un proces de alegeri primare, in ianuarie, in care se va confrunta cu un alt fost ministru al Economiei, Arnaud Montebourg, apostol al patriotismului economic.

Daca Francois Hollande renunta, premierul Manuel Valls, care se afla pe aceeasi pozitie social-liberala ca si Emmanuel Macron, ar putea intra in cursa.

Din cauza acestor diviziuni, sondajele indica faptul ca stanga nu se va califica in turul doi si anunta un duel intre dreapta si extrema dreapta.