Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm, a declarat marti, la Timisoara, ca SUA, ca membru NATO, depasesc contributia de 2% alocata pentru cheltuielile de aparare, Romania va depasi si ea acest prag din 2017, iar Washingtonul incurajeaza si ceilalti membri ai Aliantei sa faca acelasi lucru, potrivit Agerpres.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Diplomatul a raspuns unei intrebari a presei despre pozitia lui Donald Trump, care a declarat ca daca va ajunge presedinte al SUA, va conditiona angajamentul SUA fata de apararea aliatilor din NATO de respectarea de catre aceste tari a alocarii a cel putin 2% din PIB pentru aparare.

''Intr-adevar, (Donald Trump, n.red.) a spus acest lucru, iar declaratia lui trebuie luata ca atare. Drept raspuns, presedintele Obama a subliniat importanta NATO, importanta Aliantei pentru membri si pentru relatia trans-atlantica. Una dintre deciziile luate la Summitul NATO din Tara Galilor a fost ca toate tarile membre sa aloce cel putin 2% din PIB pentru Aparare. SUA depasesc deja acest procent, sunt una dintre cele trei sau patru tari care fac acest lucru, Romania va depasi si ea acest prag in 2017 si incurajam in continuare si celelalte tari sa faca acelasi lucru'', a afirmat ambasadorul SUA in Romania.

Candidatul republican la presedintia SUA, Donald Trump, a conditionat angajamentul SUA fata de apararea aliatilor din NATO de sporirea cheltuielilor militare ale acestora, avand in vedere ca in prezent, in afara de SUA, numai cateva state membre ale Aliantei aloca apararii cel putin 2% din PIB.

Intr-un interviu acordat in luna iulie publicatiei The New York Times, la o intrebare legata de actiunile amenintatoare ale Rusiei la adresa tarilor baltice, Trump a spus ca, daca Rusia le va ataca, atunci el va decide sa le vina in ajutor numai dupa ce va analiza daca aceste natiuni "si-au indeplinit obligatiile fata de noi".

In plus, candidatul republican a subliniat ca aliatii din NATO trebuie sa-si sporeasca bugetele destinate apararii si sa nu mai conteze pe "generozitatea" americana la acest capitol. ''Imi doresc sa pot continua sa respect aliantele incheiate, dar pentru aceasta aliatii trebuie sa inceteze sa profite de generozitatea pe care Statele Unite nu si-o mai pot permite.''