Uniunea Europeana trebuie sa creeze structuri militare de nivelul celor ale Aliantei Nord-Atlantice, propune ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, in contextul in care Germania, Franta, Italia si Spania pledeaza pentru politici comunitare de aparare, separate de Marea Britanie si SUA, potrivit Mediafax.

"In ultimii trei ani, am asistat la impulsuri enorme de modernizare a capabilitatilor militare NATO pe fondul comportamentului Kremlinului", a declarat Ursula von der Leyen la o conferinta pe teme de securitate gazduita de Uniunea Crestin-Democrata (CDU, centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel.

"Acest lucru a fost corect si important, dar cred ca trebuie sa investim aceeasi energie in modernizarea structurilor europene de securitate si in politica de aparare a UE", a adaugat Ursula von der Leyen, citata de site-ul agentiei Reuters.

In incercarea de a atenua eventuale preocupari ale Statelor Unite si Marii Britanii, Von der Leyen a subliniat ca suplimentarea capacitatilor militare europene trebuie "sa tina cont de faptul ca nu se poate dezvolta o concurenta" intre Uniunea Europeana si NATO, "ci ar trebui sa colaboreze in mod complementar".

Declaratia ministrului german al Apararii se inscrie in cadrul unei serii de propuneri in sensul crearii unei armate a Uniunii Europene.

In contextul in care Marea Britanie a decis sa paraseasca UE, Franta, Germania, Italia si Spania pledeaza pentru o politica europeana in materie de aparare. Intr-o scrisoare comuna, cele patru tari au argumentat ca Uniunea Europeana ar trebui sa poata raspunde crizelor militare externe fara coordonarea Statelor Unite, noteaza Reuters.