Turcia a cerut luni Statelor Unite sa se asigure ca ofensiva in curs asupra orasului Raqqa, bastionul sirian al gruparii jihadiste Stat Islamic, nu va provoca o schimbare demografica in orasul cu o majoritate araba sunita, scrie AFP.

Acest avertisment, lansat de vicepremierul Numan Kurtulmus, reflecta temerile Ankarai de a vedea militiile kurde, pe care le considera teroriste, ca prind radacini in Raqqa, in urma acestei ofensive un care sunt varf de lance, cu sprijinul Washingtonului.

SUA au asigurat ca mentin un "contact strans" cu Ankara in ceea ce priveste aceasta ofensiva, dar pe teren Turcia pare sa fie mentinuta la distanta, desi si-a anuntat in repetate randuri dorinta de a participa.

Kurtulmus a subliniat ca Raqqa, la fel ca si Alep sau Mosul, "apartin oamenilor" care traiau acolo inainte de conflict, o aluzie la arabii suniti majoritari in cele trei orase.

"A schimba structura demografica nu va contribui in niciun fel la aducerea pacii", a adaugat el.

Fortele Democratice Siriene (FDS), o alianta de combatanti kurzi, arabi si turkmeni sustinuta de SUA, conduce ofensiva pentru a prelua Raqqa din mainile jihadistilor. FDS a afirmat ca Washingtonul a fost de acord ca Turcia sa nu joace niciun rol in operatiune.

Turcia este ingrijorata de cresterea in forta a FDS, dominata de militiile kurde YPG pe care le considera unitati teroriste apropiate de PKK, organizatie separatista kurda din Turcia care lupta impotriva autoritatilor de la Ankara din 1984.

Turcia a declarat in mai multe randuri ca se opune unei participari a YPG la ofensiva asupra Raqqa.