Parlamentul chinez le-a interzis luni unor deputati separatisti sa isi ocupe locul in legislativul de la Hong Kong, dupa ce acestia au pronuntat gresit in mod deliberat juramantul lor, transmite AFP, citata de Agerpres.

Intr-o rara interpretare a legii fundamentale a teritorului revenit in 1997 sub jurisdictie chineza, Adunarea Populara Nationala (ANP) a apreciat ca in asemenea imprejurari juramantul nu mai poate fi depus inca o data.

Un juramant care nu respecta Constitutia Hong Kong "trebuie sa fie invalidat si nu poate fi depus din nou", a decis ANP.

Consiliul Legislativ (LegCo) din Hong Kong se confrunta de trei saptamani cu scene de haos provocat de respingerea depunerii juramantului de catre cei doi separatisti, pe motiv ca erau infasurati intr-un banner pe care scria ca "Hong Kong nu este China".

Yau Wai-ching si Baggio Leung, alesi in septembrie, au refuzat de asemenea sa pronunte corect cuvantul "China" si au folosit termeni peiorativi depunand juramantul, care mentioneaza ca Hong Kong este o "regiune administrativa speciala a Republicii Populare Chineze".

Criza constitutionala si anuntul interventiei Beijingului au declansat manifestatii duminica in fosta colonie britanica, ce se bucura de un statut de autonomie in cadrul Chinei comuniste.

Duminica seara, politia din Hong Kong a utilizat gaze lacrimogene pentru a incerca sa imprastie sutele de manifestanti care au incercat sa forteze barajul de securitate din jurul biroului de legatura chinez care face oficiul de ambasada a Beijingului.

In cursul scenelor reamintind mobilizarile masive din toamna lui 2014 care au paralizat mai multe cartiere ale orasului timp de doua luni, manifestantii si-au folosit umbrelele pentru a se proteja de gaze, unii aruncand apa si sticle de plastic in directia fortelor de ordine in tinuta de lupta.