Fortele kurzilor irakieni au distrus casele si au alungat sute de arabi din orasul Kirkuk (nord), in posibile represalii la un recent atac al gruparii Stat Islamic (SI), a acuzat luni Amnesty International, scrie AFP citata de Agerpres.

Organizatia neguvernamentala a afirmat ca, urmare a unui atac de mai multe zile lansat la Kirkuk pe 21 octombrie de SI, autoritatile orasului ¬ aflat sub controlul kurzilor ¬ au distrus cu brutalitate locuintele mai multor sute de arabi irakieni, ordonandu-le sa paraseasca orasul.

Un parinte a zece copii a povestit astfel ONG-ului cum in cartierul sau au venit militari pentru a le cere locuitorilor sa plece pana a doua zi dimineata. In zorii zilei de 25 octombrie, la cateva zile dupa atacul SI, "locuitorii au fost evacuati cu forta, iar buldozerele au demolat" sute de case, printre care si a lui.

Printre acesti locuitori alungati cu forta din Kirkuk si din satele invecinate se aflau vreo 250 de familii care fusesera deja nevoite sa fuga din oras din cauza violentelor, potrivit Amnesty International care a mentionat cazuri de confiscare a documentelor de identitate.

"A expulza si deplasa cu forta rezidenti sunniti arabi din Kirkuk este ilegal si o cruzime", a denuntat ONG-ul cerand autoritatilor kurde sa puna capat "imediat" acestor practici.

"Asemenea distrugeri, nejustificate de o necesitate militara, reprezinta crime de razboi. A ordona deplasarea populatiei civile "daca nu este pentru siguranta acesteia sau justificata de o necesitate militara" constituie, de asemenea, o crima de razboi", a scris Amnesty International.

Kirkuk este un oras multietnic situat la 170 de kilometri sud-est de Mosul, al doilea oras ca marime din Irak si ultimul mare bastion al SI in aceasta tara.

In defensiva la Mosul in fata unei ofensive a fortelor irakiene si kurde, SI "o grupare sunnita extremista" a lansat un atac asupra Kirkuk pentru a incerca sa faca o diversiune in care 74 de jihadisti si 46 de persoane si-au pierdut viata.