Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stanga), partenerul de guvernare al formatiunii cancelarului Angela Merkel, Uniunea Crestin-Democrata (CDU, centru-dreapta), va anunta luni un plan bazat pe un sistem de puncte in scopul gestionarii imigratiei din afara Uniunii Europene, informeaza Mediafax citand Bild.

BundestagFoto: Dani Rockhoff

Thomas Oppermann, liderul grupului social-democrat din Bundestag, afirma ca obiectivul este aprobarea, inaintea scrutinului parlamentar programat in septembrie 2017, a unei noi legislatii pentru reglementarea imigratiei din afara Uniunii Europene.

"Elementul esential va fi un sistem pe baza de puncte dupa modelul canadian", a declarat Thomas Oppermann pentru revista Bild.

Scopul este atragerea de imigranti calificati in Germania fara modificarea reglementarilor in materie de azil. "Problema refugiatilor este separata. Refugiatii fug de razboi si de persecutii. Dreptul la azil exista si va fi mentinut. Dar multi imigranti nu cauta adapost, ci locuri de munca si o viata mai buna", a explicat politicianul german.

Intr-o initiativa separata, Ministerul german de Interne propune interceptarea ambarcatiunilor cu imigranti in Marea Mediterana si returnarea extracomunitarilor direct in Africa, planul urmand sa fie discutat la nivelul Uniunii Europene, informeaza site-ul publicatiei Die Welt.

In cursul anului 2015, in Germania au ajuns 1,2 milioane de imigranti din Orientul Mijlociu si Africa, situatie care a generat temeri privind riscuri de securitate.