Fortele coalitiei kurdo-arabe sustinute de Statele Unite au lansat duminica o ofensiva de amploare pentru recucerirea orasului Raqqa, capitala de facto a gruparii teroriste Stat Islamic (ISIS) in Siria, informeaza AFP.

Ofensiva pentru RaqqaFoto: Captura YouTube

"Marea batalie pentru eliberarea Raqqa si a provinciei in care se afla a inceput", a anuntat Jihan Sheikh Ahmed, o purtatoare de cuvant a ofensivei, citind un comunicat in orasul Ain Issa, situat la peste 50 de kilometri nord de Raqqa.

Orasul Raqqa se afla sub controlul gruparii Stat Islamic de circa doi ani si jumatate.

Ofensiva, botezata "Furia Eufratului" si care mobilizeaza 30.000 de combatanti, a fost declansata pe teren inca de sambata seara, potrivit purtatoarei de cuvant.

"Raqqa va fi eliberata cu ajutorul fiilor sai si a factiunilor sale arabe, kurde si turkmene, eroi ce lupta sub steagul Fortelor democratice siriene (FDS), cu participarea activa a Unitatilor de protectie a poporului kurd (YPG) (...), in coordonare cu coalitia internationala" condusa de catre Statele Unite, se arata in comunicat.

Ofensiva vizeaza eliberarea Raqqa "de fortele terorismului mondial si obscurantist reprezentat de ISIS, care a luat orasul drept presupusa sa capitala", mai mentioneaza comunicatul.

Acest anunt foarte asteptat vine intr-un moment in care o vasta operatiune este in curs pentru alungarea ISIS din bastionul sau de la Mosul, in Irak.

Mosul si Raqqa sunt ultimele doua mari orase aflate inca sub controlul Statului Islamic, care a pierdut o mare parte din teritoriile pe care gruparea ultraradicala sunnita le-a cucerit in 2014 in Siria si Irak.