Doi fosti demnitari din regimul lui Muammar al-Gaddafi ar fi inoculat virusul HIV unor copii din Benghazi, potrivit unui carnet al fostului sef al Guvernului libian ajuns in justitia franceza, la aproape zece ani dupa eliberarea unor infirmiere bulgare acuzate in mod eronat de aceasta contaminare, relateaza News.ro.

Shukri Ghanem, fost premier libianFoto: Agerpres/AP

Numele lui Shukri Ghanem, seful guvernului lui Gaddafi din 2003 si pana in 2006, apoi ministru al Petrolului, apare in acest carnet descoperit dupa moartea sa, in 2012, in scandalul celor cinci infirmiere din Bulgaria si al medicului palestinian incarcerati in perioada 1999-2007 si eliberati in urma unei campanii active a Frantei.

In acest jurnal, Shukri Ghanem relateaza ca a ar fi primit in 2007 vizita lui Mohamed El Khaddar, un membru al Comisiei de ancheta infiintate in Libia cu privire la eliberarea infirmierelor, potrivit acestor note despre care a scris vineri Mediapart si de care AFP a avut cunostinta.

Potrivit acestui interlocutor, la un interogatoriu in aceasta Comisie, Abdullah Senussi, seful serviciilor militare de informatii, ar fi povestit ca si-a procurat impreuna cu Moussa Koussa, seful serviciilor speciale libiene, "fiole de virus contagios" - patru Senussi si 27 Koussa.

"Amandoi au injectat virusul unor copii - cei 232 de copii nu erau din Benghazi, ci au fost adusi de la spitalul din Tajourah", potrivit acestor afirmatii raportate de membrul acestei Comisii lui Ghanem.

Elemente din acest carnet, a carui existenta a fost dezvaluita de Mediapart, au fost furnizate anchetei cu privire la suspiciuni de finantare libiana a campaniei lui Nicolas Sarkozy din 2007, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Shukri Ghanem detaliaza in el, pe 29 aprilie 2007, trei plati destinate celui care era la acea vreme candidat la presedintia Frantei, in valoare de cel putin 6,5 milioane de euro, potrivit acestei surse.

Potrivit unei note publicate pe 28 aprilie 2012 de Mediapart, intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, Moussa Koussa, in prezent in exil, afirma ca Tripoli a acceptat sa finanteze cu "50 de milioane de euro" campania victorioasa a lui Nicolas Sarkozy.

Audiat ca martor in cadrul anchetei din 2014, el a fost mai ambiguu in legatura cu subiectul acestei note care i-a fost atribuita. "Continutul nu este fals, dar semnatura este falsificata", a spus el.

Abdullah Senussi a fost extradat in septembrie 2012 de catre Mauritania - unde s-a refugiat dupa indepartarea regimului - catre Libia, unde urmeaza sa fie judecat.