Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a facut vineri apel la Uniunea Europeana pentru o "mai buna reglementare" a circulatiei armelor de foc, in cadrul luptei impotriva terorismului, scrie France Presse, preluata de Agerpres.

"Trebuie sa avansam" si "sa fim fermi" in privinta adoptarii de catre Parlamentul European a unei noi directive privind armele de foc, a insistat ministrul, care s-a intalnit cu britanicul Julian King, noul comisar european insarcinat cu securitatea si lupta impotriva terorismului.

Statele membre ale UE au cazut de acord in iunie asupra unei inaspriri a regulilor privind controlul asupra armelor de foc la capatul unor negocieri dificile. Insa adoptarea definitiva a directivei necesita acum un vot favorabil in Parlamentul European.

In opinia lui Cazeneuve, este vorba "de a permite o mai buna reglementare si o mai buna trasabilitate a armelor de foc la nivel european", o prioritate a Frantei.

"Nu concepem ca propunerile noastre sa fie slabite si ca, in urma presiunii unor interese industriale, adevarate arme de razboi sa continue sa circule" in Franta, a insistat ministrul de interne.

"Am vazut", in special la atentatele din ianuarie 2015 survenite in Franta, "pana la ce punct traficul de arme alimenteaza retelele criminale si teroriste", a adaugat Cazeneuve.

Comisarul european, numit in acest post in septembrie, a pledat pentru o "intarire a legislatiei" privind armele de foc in UE, multumind Frantei pentru eforturile sale.

Noile reguli, care ii vizeaza si pe colectionari, prevad o armonizare a marcajului armelor de foc, interdictia anumitor arme semi-automate, chiar si dezactivate, si o reglementare mai stricta a vanzarilor pe internet.

Ele trebuie de asemenea sa incurajeze un mai bun schimb de informatii intre tari, spre exemplu in privinta refuzului de a acorda un permis de port arma unei anumite persoane.

Ceruta cu insistenta de Franta, intarirea regulilor europene privind armele a atras reticenta altor tari, in special din Est, asa cum sunt Polonia si Cehia, in numele puternicei lor traditii vanatoresti.