Dupa ce au dezmembrat "Jungla" din Calais, autoritatile franceze au evacuat vineri cei circa 3.800 de migranti instalati pe trotuarele Parisului, pentru a-i duce in centre de primire sau in scoli din capitala si din regiune, scrie AFP.

Cu putin inainte de 05,00 GMT, barbati, femei si copii instalati sub o linie de metrou aerian in nordul capitalei au fost treziti de zgomotul autocarelor venite sa ii evacueze.

Sosirea primului autocar a fost salutata cu strigate de bucurie. "Slowly! Guys don't push!", striga un jandarm. "Bine ca plecam. E groaznic aici. E prima oara cand traiesc in astfel de conditii", spune Anarzalah, un inginer afgan de 28 de ani.

Sase ore mai tarziu, ultimele autocare transportau ultimii emigranti, in timp ce serviciile de salubritate dezmembrau si luau corturi, saltele si paturi abandonate.

De mai multe ori evacuata, tabara insalubra s-a reconstituit rapid in ultimele saptamani, la cateva sute de metri de un cartier popular si multietnic al capitalei.

In conditiile in care temperatura scade, varicela si-a facut aparitia in tabara si alegerile prezidentiale se apropie, autoritatile au decis "sa-i puna la adapost" pe migranti.

"Nu putem tolera taberele", spunea sambata presedintele socialist Francois Hollande.

Peste 6.000 de migranti, in majoritate afgani, eritreeni si sudanezi, au fost evacuati de la Calais pentru a fi trimisi in centre de primire pe intreg teritoriul Frantei.

Europa se confrunta cu cea mai grava criza migratorie de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, cu 1,5 milioane de migranti care au traversat Mediterana din 2014 pentru a scapa de razboi si saracie din Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud.

Mult timp considerata o tara de tranzit, Franta a fost mai degraba scutita de acest val, neinregistrand decat 80.000 de noi cereri de azil in 2015, in conditiile in care Germania a inregistrat aproape un milion.

Tabara pariziana a mai cunoscut doua evacuari in aceasta luna, in 26 iulie (aproape 2.500 de oameni) si in 16 septembrie (aproape 2.100). Dar aceasta s-a reconstituit in acest cartier din apropierea Garii de Nord, alimentata de sosirile din Mediterana si din Calais.