Trei germani au fost condamnati joi la inchisoare cu executare pentru a se fi alaturat militiilor jihadiste in Siria in 2013, a anuntat tribunalul din Dusseldorf (vest) intr-un comunicat, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Fadil Rudolf S., 26 de ani, a fost condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare pentru ca a aderat in 2013 in Siria la Junud al-Sham ("Soldatii Levantului"), un grup jihadist apropiat de filiala siriana Al Qaida, inainte de a se integra in randurile organizatiei Stat Islamic (SI).

El s-a intors in Germania la sfarsitul anului 2013, dar a incercat fara succes de doua ori in 2015 sa se duca din nou in Siria.

Ceilalti doi acuzati, Mohamed A., 24 de ani, si Mustafa P., 26 de ani, urmeaza sa execute o pedeapsa de doi ani si noua luni de detentie. Ei au fost declarati vinovati pentru a se fi alaturat Junud al-Sham inainte de a se intoarce in Germania la sfarsitul anului 2013.

"Marturisirile acuzatilor au avut un efect atenuant asupra pedepselor pronuntate", a notat tribunalul in comunicatul sau.

Potrivit unui bilant prezentat in mai de serviciile de informatii interne germane, un total de 820 de jihadisti au parasit Germania pentru Siria si Irak. Aproape o treime dintre ei deja s-au intors si aproximativ alti 140 au fost ucisi. Circa 420 ar fi inca in teritoriul sirian sau irakian.

Germania a fost pana acum ferita de atacuri jihadiste de amploare ale gruparii Stat Islamic (SI), de tipul celor care au insangerat Parisul sau Bruxelles. In schimb, mai multe atacuri islamiste au fost recent comise de persoane izolate, mai ales solicitanti de azil sositi in afluxul migrator din 2015. Proiecte de atentate au fost de asemenea dejucate, ultimul in octombrie al unui refugiat care s-a sinucis in inchisoare.

Printre altele, procurorii germani au decis joi sa plaseze in detentie preventiva un barbat de 27 de ani, Ashraf Al-T., suspectat de a fi avut contacte cu un jihadist din gruparea Stat Islamic in Siria, responsabil pentru operatiunile organizatiei in strainatate.

El ar fi primit "instructiuni de a comite un atentat in Germania", a declarat parchetul din Karlsruhe (sud-vest), fara alte precizari.

Barbatul, care a fost arestat miercuri seara la Berlin, s-a prezentat ca un solicitant de azil sirian sosit anul trecut in Germania. Parchetul nu a precizat nationalitatea lui.