Iranul comanda acum o forta de circa 25.000 de militanti siiti in Siria, cea mai mare parte recrutati din Afghanistan si Pakistan, a spus fostul sef al agentiei interne de informatii din Israel, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Avi Dichter, acum presedintele comisiei parlamentare pentru afaceri externe si aparare din Israel, a spus unei delegatii a legislativului elvetian ca fortele sprijinite de iranieni se concentreaza pe lupta impotriva rebelilor suniti ce se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad, nu impotriva Statului Islamic.

"Exista o legiune straina de circa 25.000 de militanti, cei mai multi proveniti Afghanistan si Pakistan. Ei lupta in Siria doar impotriva rebelilor, nu impotriva ISIS", a spus Dichter.

In Siria, Iranul are si sprijinul militiei libaneze Hezbollah, care are o mare experienta in regiune, in special impotriva Israel.

Nu se stie cati luptatori Hezbollah sunt in Siria, dar Dischter a afirmat ca 1.600 dintre ei au fost ucisi.

"Iranieni au recrutat Hezbollah-ul… pentru a lupta in Siria pentru ca armata iraniana este mai potrivita in lupta armata contra armata, pe cand militantii Hezbollah sunt experti in lupta impotriva gruparilor teroriste", a afirmat el.

Israelul considera de multa vreme ca Iranul este cea mai mare amenintare pentru el si a combatut efortul international condus de SUA de incheiere a acordului nuclear cu Teheranul. In acelasi timp, Israelul joaca si cartea imbunatatirii relatiilor cu unele state arabe sunite din regiune.