Dezbaterile dintre cei doi candidati la alegerile prezidentiale americane sunt elocvente pentru situatia "catastrofala" din Statele Unite, a declarat miercuri liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care a respins din nou orice negociere cu Washingtonul, scrie AFP.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

"Cei doi candidati (Hillary Clinton si Donald Trump) arata in aceste zile realitatea catastrofala" a societatii americane, a spus Khamenei.

"Afirmatiile lor sunt dovada distrugerii valorilor umane" in aceasta tara, a continuat el. "Calcarea in picioare a valorilor umane, a drepturilor omului, discriminarea rasiala si rasismul sunt realitatile societatii americane", a sustinut acesta.

Khamenei a facut aceste afirmatii in fata a mii de studenti reuniti pentru aniversarea preluarii, in 1979, a ambasadei SUA la Teheran de catre studentii islamiti.

In urma acestui eveniment, SUA au rupt relatiile cu Iranul. In ciuda unei incalziri timide a dupa acordul nuclear dintre Teheran si marile puteri internationale, in ianuarie, neincrederea ramane puternica intre cele doua tari.

Liderii iranieni acuza Washingtonul ca impiedica o normalizare completa a relatiilor dintre Iran si restul lumii, Teheranul ramanand in afara sistemului bancar mondial din cauza sanctiunilor care raman in vigoare.

Unii "incearca sa dezvolte aceasta idee periculoasa ca daca ne intelegem cu SUA, problemele tarii vor fi rezolvate", a spus Khamenei. Or "acordul nuclear cu SUA (...) arata ca aceasta idee nu e corecta", deoarece Washingtonul nu isi respecta angajamentele.

"Unii spun ca ar trebui sa negociem si sa ne intelegem cu SUA in legatura cu Siria, cu Hezbollahul libanez, cu Irakul, cu Afghanistanul, cu Yemenul si chiar asupra chetiunilor interne ale tarii. (Dar) a negocia cu SUA nu va rezolva problemele, ci le va agrava", a afirmat Khamenei.

"Intai pentru ca mint, nu isi respecta angajamentele, ii insala pe altii si va injunghie in spate", a adaugat el. "Si apoi pentru ca SUA sunt ele insele in criza".