Angela Merkel s-a declarat, miercuri, "alarmata" de arestarea unor ziaristi turci de opozitie, adaugand ca are indoieli ca arestarea redactorului-sef al principalului ziar de opozitie din aceasta tara, la inceputul saptamanii, respecta normele statului de drept, relateaza Reuters.

Merkel si Erdogan (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

"Avem mari dubii ca actiunile impotriva redactorului sef Murat Sabuncu si impotriva colegilor sai sunt in acord cu principiile statului de drept", a declarat un purtator de cuvant al cancelarului german.

Cu toate acestea, Germania nu ia in calcul in acest moment eventuale sanctiuni impotriva Turciei.

Autoritatile turce l-au arestat luni dimineata pe redactorul-sef al principalului ziar secularist de opozitie Cumhuriyet. De asemenea, au fost emise mandate de arestare pe numele a 13 jurnalisti si membri ai conducerii publicatiei turce.

Potrivit Sabah Daily, operatiunile impotriva publicatiei seculariste fac parte din cadrul unei anchete cu privire la activitatile de sustinere a miscarii clericului Fetullah Gulen, acuzat ca a orchestrat puciul esuat din noaptea de 15-16 iulie.

Pana la 120.000 de persoane au fost demise in ultimele doua luni din randul procurorilor, judecatorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldatilor, politistilor, functionarilor publici, precum si a jurnalistilor.

De asemenea, pana la 32.000 de suspecti au ramas pana in prezent in custodia autoritatilor turce pentru implicarea in lovitura de stat.

Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat luni "ingrijorarea profunda" cu privire la continuarea unei campanii a autoritatilor turce de reducere la tacere a publicatiilor media de opozitie, dupa arestarea redactorului-sef, Murat Sabuncu, precum si a altor 13 jurnalisti si membri ai conducerii ziarului secularist Cumhuriyet.