Dupa ce gruparea terorista Stat Islamic a cucerit statele din nordul Irakului, aceasta a precizat in detaliu regulile califatului auto-proclamat, pornind de la lungimea parului facial si pana la a lua femeile drept sclavi sexuali. Documente si afise, obtinute in satele capturate de fortele irakiene, evidentiaza un sistem strans si plin de reguli ale militantilor, care au explicat filosofia lor extremista, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentele si alte materiale, imprimate cu logo-urile gruparii teroriste, au fost gasite de Reuters in birouri utilizate de grupare pana acum cateva zile. Membrii fortelor irakiene au declarat ca aceste documente apartin SI, desi acest lucru nu a putut fi verificat.

Fortele de securitate irakiene si luptatorii kurzi peshmerga au confiscat mai multe sate si orase, in timpul unei ofensive impotriva orasului nordic Mosul, ultimul bastion islamic de stat din tara.

Atunci cand SI a maturat nordul, in 2014, a anuntat un califat auto-proclamat care a prezentat interes pentru unii colegi sunniti.

Insa, interesul s-a stins in momentul in care SI a adaugat gandirii sale medievale si forta bruta, decapitand pe oricine considera a reprezenta un adversar.

Afise colorate, brosuri si documente evidentiaza concentrarea intensa a SI de a dicta ceea ce este numit comportament islamic adecvat pentru cetatenii califatului.

Incalcarea regulilor sale aduce dupa sine o pedeapsa, cum ar fi biciuirea publica sau executarea in Mosul, potrivit mai multor sateni care au fugit recent din zonele SI.

O brosura de cinci pagini, cu imagini a unor bratari de aur, inele cu diamante si grau, ofera instructiuni referitoare la modul de a oferi pomana, o obligatie a SI. Imposibilitatea realizarii acestui lucru ar insemna o penalizare.

In satul Shura, unde sapte teroristi sinucigasi ai SI au fost recent impuscati mortal, in timp ce se indreptau spre fortele irakiene, militantii au inregistrat aceste pomeni. Intrarile au aratat, de asemenea, daca un individ detinea aur, o proprietate sau o masina. Au fost, totodata, trecute in revista si salariile lunare.

Spre deosebire de al-Qaida, predecesorul sau in Irak, gruparea terorista Stat Islamic si-a facut cunoscut numele in lumea jihadista, devenind primul grup militant care captureaza cantitati semnificative de teren in Orientul Mijlociu.

Un pamflet include 32 de intrebari si raspunsuri cu privire la modul in care ar trebui procedat cu captivii din sexul feminin.

Un inalt cleric al SI are autoritatea de a distribui femei captive printre luptatorii sai.

"Femeile non-musulmane pot fi luate ca si concubine", conform prospectului.

Militantii pot detine doua surori drept concubine, dar au dreptul de a intretine relatii sexuale cu una singura.

"Fetele aflate la pre-pubertate pot fi luate ca si concubine, dar este interzis actul sexual in sine", a adaugat prospectul.

In conformitate cu normele SI, femeile au fost obligate sa ramana la domiciliu sau sa fie complet acoperite cu vesminte negre, in cazul in care parasesc locuinta. Barbatii purtau pantaloni scurti si o barba de o lungime corespunzatoare.

Una dintre brosuri incepe prin a defini barba drept "parul care creste pe fata si pe obraji".

Au existat putine forme de divertisment sub SI, care a interzis internetul si muzica, dar si telefoanele mobile.