Scafandri bulgari au gasit marti 13 milioane de euro in bancnote de 500 de euro false pe fundul unui lac de acumulare din sudul Bulgariei, relateaza agentiile BTA si AFP, citate de Agerpres.

"Este una dintre cele mai mari capturi de euro falsi in Bulgaria", a declarat procurorul general Sotir Tsatsarov. O parte dintre bancnote nu erau finalizate si nici decupate, insa celelalte sunt "de foarte buna calitate", a adaugat oficialul bulgar.

Banca Centrala Europeana a decis recent sa sisteze tiparirea bancnotelor de 500 de euro, intrucat acestea sunt folosite adesea in operatiunile de spalare de bani. Bancnotele deja emise raman insa in circulatie.

Un falsificator de bani arestat, impreuna cu alti doi, in ultimele zile in regiunea Plovdiv a indicat politiei ca bancnotele contrafacute au fost aruncate in lacul barajului Mechka. Politia a descins si in locatia unde au fost imprimati banii, acolo fiind gasite de asemenea arme si munitii, precum si 3,2 kilograme de marijuana.

Cu ajutorul Oficiului de Politie al Uniunii Europene (Europol), autoritatile bulgare au descoperit anul acesta trei imprimerii de bancnote false in nordul tarii.