Presedintele francez Francois Hollande a propus marti ca viitorul centru de depozitare a rezervelor Muzeului Luvru, care urmeaza sa fie deschis in 2019 in nordul Frantei, sa gazduiasca de asemenea patrimoniul ce se afla sub amenintare in Irak si in Siria, relateaza AFP.

LuvruFoto: Flickr

"Prima misiune a centrului de la Lievin va fi aceea de a gazdui rezervele Muzeului Luvru", care se afla la Paris, dar va avea de asemenea "o alta vocatie legata, din pacate, de evenimente, de drame, de tragedii pe care putem sa le cunoastem in lume, acolo unde opere de arta sunt in pericol deoarece teroristi, barbari au decis sa le distruga", in special "cei care sunt in Siria si Irak", a declarat Hollande, dupa ce a dezvelit placa viitorului centru.

Aceasta decizie ar putea fi luata la inceputul lunii decembrie in cursul unei conferinte internationale la Abu Dhabi pe tema conservarii patrimoniului aflat in pericol, care va reuni reprezentanti din aproximativ 40 de tari, a precizat presedintele francez.

"Vom explica faptul ca la centrul de conservare de la Lievin pot fi puse aceste opere la adapost", a spus el.

Francois Hollande a anuntat pe 20 septembrie, la New York, crearea unui fond mondial pentru salvgardarea patrimoniului amenintat.