O serie de cutremure care au lovit centrul Italiei in ultimele doua luni au starnit temerea ca Roma, capitala tarii, ar putea sa fie lovita de un seism "foarte mare", scrie The Telegraph.

In timp ce cercetatorii afirma ca nu exista riscul ca Roma sa fie lovita de un cutremur mare, ceva diferit ar putea sa ameninte Orasul Etern - un vulcan inactiv.

Situat in apropierea Romei, vulcanul da semnale de activitate care, daca ar fi combinate cu seismele din regiune, ar putea usor-usor sa devina iar activ, a afirmat o echipa internationala de cercetatori.

Cu toate acestea, localnicii nu trebuie inca sa se teama: in timp ce in ere geologice eruptia este considerata iminenta, ea este totusi foarte departe la scara umana - in jur de 1.000 de ani.

Camera vulcanului, care este localizata intre 5 km si 10 km sub zonele rezidentiale din Ariccia, Castelul Gandolfo, Albano si alte castele romane, se umple cu magma, iar pamantul se ridica cu 2-3 mm in fiecare an, au afirmat oamenii de stiinta, intr-un studiu publicat in luna iulie in Geophysical Research Letters.

In acest studiu, echipa din Institutul National de Geografie si Vulcanologie a refacut istoria de 600.000 de ani a Muntelui Alban, aflat la circa 20 km sud-est de Roma, si a constatat ca ciclicitatea eruptiilor se potriveste cu acest calendar.

Oamenii de stiinta spun ca pauzele lungi intre activitati sunt cauza principala de ingrijorare: "Cand vulcanul erupe, are un efect exploziv precum deschiderea unei sticle de sampanie dupa ce o agiti", a afirmat Fabrizio Marra pentru cotidianul italian La repubblica.

Fabrizio Mara spune ca locuitorii din Ariccia, Albano, Marino si Castelul Gandolfo nu au niciun motiv sa se teama, pentru moment."In situatia in care era Vezuviu, unde eruptiile erau mult mai frecvente, ultima in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, avea sens sa existe un plan. Noi vorbim insa de un eveniment care ar putea probabil sa aiba loc in o mie de ani de acum incolo".