Salariile lunare deputatilor alesi la legislativele din 29 octombrie in Islanda vor fi majorate cu 44%, pana la 9.000 de euro, pentru a li se asigura independenta financiara, a anuntat marti comisia insarcinata cu stabilirea salariilor publice, citata de AFP.

Comisia - Kjararad - este formata din 5 personalitati, trei numite de parlament, una de curtea suprema si una de ministrul de Finante. Misiunea sa este sa stabileasca salariile deputatilor, ministrilor, magistratilor si a altor functionari publici.

Membrii comisiei au apreciat ca este "fundamental ca alesii sa fie independenti din punct de vedere financiar" intr-o tara care a fost zguduita de criza bancara din 2008 si de scandalul conturilor offshore dezvaluite in aprilie de Panama Papers.

Alegerile de week-end-ul trecut nu au stabilit un castigator clar. Dreapta si-a pierdut majoritatea absoluta dar Partidul Independentei (conservator) este primul partid din insula.

De cealalta parte a spectrului politic, alianta de centru stanga condusa de Partidul Piratilor nu a reusit sa castige peste 50% din voturi.

Partidul Piratilor s-a declarat "socat" de majorarea salariilor deputatilor.