Un oficial rus de rang inalt a amenintat ca Norvegia ar putea deveni o tinta pentru armele nucleare ale Rusiei, dupa ce Statele Unite au anuntat ca vor trimite 300 de infanteristi marini in tara scandinava, scrie site-ul thelocal.de.

Granita ruso-norvegianaFoto: Captura YouTube

Frants Klintsevitsj, vicepresedintele Comisiei parlamentare pentru aparare si securitate, a declarat pentru postul de televiziune TV2 ca prezenta militarilor americani reprezinta o amenintare directa care necesita un raspuns.

Klintsevitsj, considerat unul dintre cei mai influenti politicieni rusi in domeniul apararii, a precizat ca Norvegia ar trebui acum adaugata "pe lista tintelor pentru armele noastre strategice".

"Este foarte periculos pentru Norvegia si pentru norvegieni", a spus acesta.

"Cum ar trebui sa reactionam la asta? Norvegia nu a figurat niciodata pe lista tarilor tinta pentru armele noastre strategice. Dar daca acest lucru se dezvolta, populatia Norvegiei va suferi", a amenintat el.

Rusia a criticat in mai multa randuri planurile americane de amplasare a 330 de infanteristi marini in Norvegia, dar ministrul norvegian al apararii, Ine Eriksen Soreide, a respins aceste critici afirmand ca nu este vorba de o baza americana, ci mai degraba de un test ale carui rezultate vor fi reevaluate in 2017.

Potrivit sursei citate, SUA detin o mare cantitate de echipamente militare amplasate in Norvegia, in special in tuneluri sub munti - dar nu si trupe.