Politia turca l-a retinut luni pe redactorul-sef al publictiei de opozitie Cumhuriyet si a anuntat ca a facut perchezitii acasa la directori si angajati ai ziarului, a anuntat CNN Turk.

Sursa citata nu a mentionat vreun motiv pentru retinerea editorului Murat Sabuncu sau pentru perchezitiile facute. Actiunile vin in contextul in care autoritatile turce au operat numeroase arestari dupa lovitura de stat esuata din 15 iulie.

In 16 august, Can Dundar, redactorul sef al cotidianului de opozitie "Cumhuriyet", si-a anuntat demisia de la conducerea ziarului, explicand ca nu mai crede in justitia din tara sa.

In luna mai, Can Dundar fusese condamnat in prima instanta la cinci ani si zece luni de inchisoare pentru "divulgarea de secrete de stat" intr-o chestiune ce a provocat furia presedintelui Erdogan. A primit insa permisiunea sa ramana in libertate pana la decizia Curtii de Apel careia jurnalistul i s-a adresat contestand condamnarea.

Circa 100.000 de angajati din armata, serviciul civil, politie si justitie au fost demisi sau suspendati ca urmare a tentativei de lovitura de stat, cand o factiunea a armatei a incercat sa rastoarne guvernul.