Aproximativ 300 de milioane de copii din toata lumea, unul din sapte, locuiesc in zone in care poluarea aerului depaseste de sase ori cotele stabilite prin normele internationale, ceea ce contribuie in mare masura la mortalitatea infantila, se arata intr-un raport al UNICEF dat publicitatii luni, scrie AFP citata de Agerpres.

Noul studiu a fost publicat cu o saptamana inainte debutului conferintei ONU cu privire la schimbarile climatice, COP22, care va avea loc la Marrakech, in Maroc in perioada 7-8 noiembrie.

UNICEF va profita de ocazie pentru a lansa un apel catre liderii politici pentru a lua masuri in privinta reducerii poluarii atmosferice in tarile din care provin.

"Poluarea aerului este una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile in cazul a 600.000 de copii sub 5 ani in fiecare an si ameninta viata si viitorul altor cateva milioane", a explicat directorul general la UNICEF, Anthony Lake.

"Substantele poluante nu numai ca afecteaza plamanii copiilor, dar pot afecta si bariera protectoare a creierului si dezvoltarea lor cerebrala, compromitandu-le viitorul", a mai adaugat el, inainte sa sublinieze ca societatea nu poate sa ignore poluarea nicaieri in lume.

Studiul include si o imagine preluata de un satelit care arata ca aproximativ 2 miliarde de copii locuiesc in tari in care poluarea atmosferica rezultata din folosirea autovehiculelor si a combustibililor fosili, praf si incinerarea deseurilor depasesc normele acceptabile ale calitatii aerului stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Asia de sud este regiune cu cel mai mare numar de copii expusi riscurilor pentru ca respira un aer puternic poluat (620 de milioane), urmata de Africa (520 de milioane) si Asia de est si regiunea Pacificului (450 de milioane), arata raportul.