Noul presedinte al Republicii Moldova, decis peste doua saptamani: Socialistul Igor Dodon si pro-europeana Maia Sandu se vor confrunta in turul al II-lea al alegerilor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 30 octombrie 2016, 22:32 Actualitate | Alegeri Moldova 2016


Maia Sandu si Igor Dodon
Foto: Colaj foto
Numele noului presedinte al Republicii Moldova va fi cunoscut peste doua saptamani, cand socialistul pro-rus Igor Dodon si Maia Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene, se vor confrunta in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, programat duminica, 13 noiembrie. Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau dupa prelucrarea a 99,5% dintre procesele verbale din sectiile de votare, Igor Dodon a obtinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu 38,2%, scrie Reuters. Este pentru prima oara dupa 15 ani cand modovenii isi aleg presedintele prin vot direct.

 • Cine sunt cei doi candidati care se vor infrunta in turul II

Igor Dodon, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.

Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.

Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului.

De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.

La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon.

Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni "vocea oamenilor" si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.

In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi "oameni integri", spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe "patrioti".

Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.

La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de "furtul miliardului' vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.

 • Alegerile din Republica Moldova, monitorizate de 3.700 de observatori

Aproape trei milioane de cetateni ai Republicii Moldova au fost asteptati la urne, duminica, pentru a-si alege presedintele prin vot direct, pentru prima oara dupa 15 ani, insa prezenta la vot a fost de 48,97% (pentru validarea primului tur de scrutin era necesara participarea a cel putin o treime din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale).

Sectiile de vot s-au inchis la ora 21.00 si, potrivit Comisiei Electorale Centrale, niciun institut de sondare a opiniei publice nu a depus cerere de autorizatie pentru a realiza exit-polluri.

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Moldova a fost monitorizat in total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre acestia sunt observatori nationali, din partea a 20 de organizatii. De asemenea, Comisia Electorala Centrala a acreditat in calitate de observatori internationali 562 persoane din partea a 52 institutii internationale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European si Misiunii de Observare a CSI.

Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul.

Dupa ce niciunul dintre candidati nu a obtinut 50+1% in primul tur, pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Socialistul Igor Dodon si candidata Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu, erau considerati favoriti inca dinaintea primului tur.

Ultimul sondaj dat publicitatii inaintea scrutinului de duminica arata ca Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, era preferat de 35,6% dintre moldovenii decisi sa se prezinte la urne. El o devansa cu mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflata pe a doua pozitie, cu 11,7% din intentiile de vot.

Analistii si observatorii se asteaptau ca Maia Sandu sa primeasca si sprijinul unei parti a alegatorilor care voiau sa il voteze pe Marian Lupu, dupa ce acesta s-a retras din cursa.

 • Republica Moldova, intre drumul european si apropierea de Rusia

Prinsa intre Ucraina si Romania, stat membru UE, Republica Moldova, o tara micuta, cu o populatie de 3,5 milioane de oameni, a intrat pe calea proeuropeana in 2009, desi depindea de livrarile energetice ruse si in pofida disputei teritoriale nerezolvate privind Transnistria.

Decizia de a semna Acordul de Asociere cu UE a determinat Rusia sa impuna un embargo pe produse agricole importante de la Chisinau - inclusiv pe mere si vin - ce reprezinta o sursa majora de venit pentru moldoveni.

Fosta republica sovietica a fost zguduita de furtul a un miliard de dolari - echivalentul a o optime din PIB-ul tarii - din banci. Scandalul a subliniat amploarea coruptiei in cea mai saraca tara europeana, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari.

Impactul este sever pentru o economie tinuta pe linie de plutire in special prin banii trimisi de moldovenii care lucreaza in Europa si Rusia.

Scandalul a dus la proteste de strada, Fondul Monetar International (FMI) si UE au inghetat asistenta, moneda nationala s-a prabusit, iar inflatia a depasit 10%.

Fostul premier Vlad Filat, care a fost implicat, a fost luat cu catuse din cladirea Parlamentului si inchis. Insa multi moldoveni cred ca si alti membri ai elitei pro-UE au fost implicati sau cel putin au fost la curent cu schemele financiare.

Unii ministri din actualul Guvern, inclusiv premierul Pavel Filip, care a ajuns la putere pe fondul protestelor din ianuarie, au facut parte din doua Guverne precedente care au acordat garantii pentru imprumuturile de urgenta oferite bancilor de unde au disparut banii.

Scandalul a dus la o scadere a sustinerii fata de aderarea la UE. Potrivit unui studiu publicat in luna aprilie, 41% din populatie voia ca tara sa fie inclusa in blocul comunitar, fata de aproape 63% in 2009.

O parte dintre dezamagirea simtita de unii alegatori fata de Occident este pusa pe seama influentei mogulului Vlad Plahotniuc, perceput ca avand o influenta foarte mare asupra politicii din tara si asupra institutiilor statului. El a fost tinta mai multor proteste de strada anul acesta. Aliatii sai sustin ca influenta sa este exagerata in mod deliberat de opozanti.

 • Vezi cum a decurs numararea buletinelor de vot:

Ora 3:00: Igor Dodon - 48,5%, Maia Sandu - 38,2%, dupa prelucrarea a 99,5% din procesele verbale. (sursa: Reuters)

Ora 2:06:
Maia Sandu l-a batut pe Igor Dodon la el acasa. In raioᅡnul Calarasi, locul de bastina a lui Igor Dodon, Maia Sanᅡdu a obtinut 51,81% din voturi, fata de 37,13% cat a luat Dodon. In Sadova, satul unde s-a nascut Igor Dodon, el a obtinut 56,37%. In schimb, in raioᅡnul Falesti, unde s-a nascut Maia Sandu, Igor Dodon a iesit invingator cu 58,15%, in timp ce Maia Sandu a obtinut 22,78%. In satul sau natal, Risipeni, raionul Falesti, Maia Sanᅡdu a obtinut un scor de 52,19%. (sursa: Deschide.md)

Ora 1:38: Igor Dodon - 48,71%, Maia Sandu - 37,95%, 98,08% dintre procesele verbale prelucrate.

Ora 1:16: Igor Dodon - 48,82%, Maia Sandu - 37,87%, 97,60% din procesele verbale prelucrate.

Ora 1:12: Cum s-a votat la Chisinau: Socialistul Dodon a invins insectoarele Botanica, Rascani, Centru si Buiucani. Maia Sandu a invins doar in sectorul Ciocana, dar a fost preferata in 14 din cele 18 suburbii. In 4 suburbii - Cricova, Stauceni, Vadu lui Voda si Vatra - a fost invingator Igor Dodon. (sursa: Unimedia)

Ora 0:53:
Igor Dodon - 48,99%, Maia Sandu - 37,70%,  97,02% din procesele verbale prelucrate.

Igor Dodon - 48,99%

Maia Sandu - 37,70%

Dumitru Ciubasenko - 5,94%

Iurie Leanca - 3,16%

Mihai Ghimpu - 1,82%

Valeriu Ghiletchi - 1,05%

Maia Laguta - 0,75%

Silvia Radu - 0,41%

Ana Gutu - 0,17%


Ora 0:49:
Igor Dodon - 49,09%, Maia Sandu - 37,60%,  96,88% din procesele verbale prelucrate.

Igor Dodon - 49,09%

Maia Sandu - 37,60%

Dumitru Ciubasenko - 5,95%

Iurie Leanca - 3,16%

Mihai Ghimpu - 1,82%

Valeriu Ghiletchi - 1,05%

Maia Laguta - 0,76%

Silvia Radu - 0,41%

Ana Gutu - 0,17%


Ora 0:41:
Igor Dodon - 49,13%, Maia Sandu - 37,60%, 96,35% din procesele verbale prelucrate.

Igor Dodon - 49,13%

Maia Sandu - 37,60%

Dumitru Ciubasenko - 5,90%

Iurie Leanca - 3,17%

Mihai Ghimpu - 1,82%

Valeriu Ghiletchi - 1,05%

Maia Laguta - 0,76%

Silvia Radu - 0,41%

Ana Gutu - 0,17%


Ora 0:33: 95,82% din buletinele de vot prelucrate: Igor Dodon - 49,21%, Maia Sandu - 37,51%.

Ora 0:29: Prima reactie a Maiei Sandu: "Ne vedem in turul II. Votul de astazi, prima victorie si primul pas catre o viata demna." (sursa: Deschide.md)

Ora 0:22: Igor Dodon - 49,27%, Maia Sandu - 37,44%, 95,15%, din procesele verbale prelucrate.

Ora 0:15:
Igor Dodon - 49,43%, Maia Sandu - 37,3%, dupa prelucrarea a 94,43% din procesele verbale.

Ora 0:02:
Igor Dodon - 49,66%, Maia Sandu - 37,02%, 92,70% din procesele verbale prelucrate.

Rezultatele candidatilor:

Igor Dodon - 49,66%

Maia Sandu - 37,02%

Dumitru Ciubasenko - 5,88%

Iurie Leanca - 3,20%

Mihai Ghimpu - 1,85%

Valeriu Ghiletchi - 1,05%

Maia Laguta - 0,76%

Silvia Radu - 0,41%

Ana Gutu - 0,17%


Ora 0:00: Igor Dodon - 49,67%, Maia Sandu - 37%, dupa prelucrarea a 92,41% din procesele verbale.

Ora 23:50: Igor Dodon - 49,79%, Maia Sandu - 36,91%, dupa prelucrarea a 90,79% din procesele verbale.

Ora 23:41: Igor Dodon - 49,88%, Maia Sandu - 36,85%, dupa prelucrarea a 89,19% din procesele verbale. La acest scor, Dodon si Maia Sandu merg ambii in turul al doilea.

Ora 23:35: Igor Dodon 50,08%, Maia Sandu 36,69%, dupa prelucrarea a 87,31% din procesele verbale.

Ora 23:25: Igor Dodon - 50,46%, Maia Sandu - 36,29%, dupa prelucrarea a 82,22% din procesele verbale din sectiile de votare.

Ora 23:24:
Maia Sandu a obtinut cele mai multe voturi din partea moldovenilor care au votat la Bucuresti.

Ora 23:15: Igor Dodon 50,59%, Maia Sandu 36,11%, dupa prelucrarea a 80,49% din procesele verbale din sectiile de votare.

Ora 23:02:
Igor Dodon - 51,39%, Maia Sandu - 35,25%, dupa numararea a 75,06% din procesele verbale din sectiile de votare.

Procentele candidatilor dupa numararea a 75,06% din procesele verbale din sectiile de votare:

Igor Dodon - 51,39%

Maia Sandu - 35,25%

Dumitru Ciubasenko - 5,66%

Iurie Leanca - 3,30%

Mihai Ghimpu - 1,94%

Valeriu Ghiletchi - 1,07%

Maia Laguta - 0,79%

Silvia Radu - 0,43%

Ana Gutu - 0,17%


Ora 22:52:
Igor Dodon - 51,87%, Maia Sandu 34,75%, dupa numararea a 68,52% din procesele verbale din sectiile de votare.

Procentele candidatilor dupa numararea a 68,52% din procesele verbale din sectiile de votare:

Igor Dodon - 51,87%

Maia Sandu - 34,75%

Dumitru Ciubasenko - 5,59%

Iurie Leanca - 3,34%

Mihai Ghimpu - 2,01%

Valeriu Ghiletchi - 1,04%

Maia Laguta - 0,80%

Silvia Radu - 0,44%

Ana Gutu - 0,17%Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27000 vizualizari

 • +5 (23 voturi)    
  fratii lor de dincoace de nistru au ales (Duminică, 30 octombrie 2016, 22:39)

  Bocu' lu'Ioha [utilizator]

  sa acceptam votul democratic zic
  • -20 (34 voturi)    
   moldovenii n-au nici o sansa (Luni, 31 octombrie 2016, 0:04)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   un popor mic si sarac, saracit inclusiv de Romania pentru ca toti tinerii lor ajung la facultatile noastre si raman aici sau pleaca mai departe in UE.
   • +11 (17 voturi)    
    50% din moldoveni nu au votat (Luni, 31 octombrie 2016, 9:08)

    animatron [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Pentru o alegere prezidentiala, foarte importanta pentru tara, prima in ultimii 20 de ani, participarea la vot a fost redusa, semnul nemultumirii populatiei fata de situatia economica si de clasa politica.

    Electoratul nostalgic dupa URSS, in RM, merge la vot mai disciplinat, precum pensionarii din Romania care voteaza sistematic majoritar cu PSD-ul, fara sa-i pese de coruptie.

    Electoratul pro-european din RM e micsorat de sutele de mii de tineri plecati la studii sau munca in Romania si UE, acesti emigranti nu au putut vota la fel de usor ca batranii ramasi in satele lor.
    E o situatie asemanatoare pentru Diaspora romaneasca, doar o minoritate din cei 3 milioane de romani din afara tarii reusesc sa voteze.

    48%-38% e un scor asteptat, nimic surprinzator tinand cont de faptul ca vectorul zis "pro-rus" are doar un singur candidat cunoscut, basarabeanul Dodon, ajuns pro-rus din oportunism politic (a militat initial pentru apropierea de UE), in timp ce pro-europenii sunt foarte divizati si unii banuiti a fi implicati in acte grave de coruptie in perioada guvernarii.

    Acum mai bine de 7 ani, la Chisinau se afla la Putere un guvern comunist si "suveranist". Anii care au urmat au insemnat progrese vizibile in directia romanismului si apropierii de Europa.

    Dar clasa politica nu s-a reformat, coruptia nu a fost combatuta, politicienii unionisti sau pro-UE nu s-au inteles intre ei.

    Iar Rusia a trecut la agresiune salbatica, militara impotriva Ucrainei si propagandistica impotriva R.Moldova, hartuita inclusiv cu interzicerea unor exporturi in Rusia sau amenintari armate in Transnistria.

    Rezultatul expansiunii putiniste, a coruptiei clasei politice, a emigratiei celor activi, a condus la situatia actuala, in care un candidat anti-reformator si pro-rus e in pozitie sa castige presedintia.

    Va fi necesara o puternica mobilizare la vot in turul doi a celor care vor o RM europeana, chiar daca presedintia e simbolica la Chisinau, nu are atributii executive, premierul conduce.
  • +12 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 31 octombrie 2016, 1:02)

   [anonim] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   • +6 (18 voturi)    
    nu conteaza (Luni, 31 octombrie 2016, 8:30)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui

    Cat timp in turul 1 Dodon a luat 48% e clar cam ce drag si dor de Romania,Europa si civilizatie au moldovenii.Cei 50 de ani de deznationalizare sovietica isi spun cuvantul,iar tatuca Putin ii asteapta cu bratele deschise si Siberia primitoare.
    • +8 (12 voturi)    
     poate se repeta istoria de la noi (Luni, 31 octombrie 2016, 10:44)

     revo [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     In nov. 2014 nimeni nu mai credea ca Ponta va putea fi ajuns din urma de Iohannis, dar uite ca s-a putut.
     • +4 (4 voturi)    
      2 elemente (Luni, 31 octombrie 2016, 14:09)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui revo

      1. Prezenta la vot - trebuie sa fie minim 55%

      2. Diaspora - care, ca intotdeauna, spulbera comunistii.

      Mult succes!
    • +1 (1 vot)    
     s-au mai vazut din astea si pe la noi (Luni, 31 octombrie 2016, 19:24)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     Iar Nastase a vazut puscaria de dinauntru iar Ponta se pregateste.
     Mai discutam peste vreo cativa despre Dodon.
    • 0 (0 voturi)    
     Unirea (Marţi, 1 noiembrie 2016, 22:13)

     johnny2 [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     Cirect ! Noi ii dam inainte cu Unirea dar ei au alte ganduri !
  • +10 (26 voturi)    
   hei (Luni, 31 octombrie 2016, 1:12)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   Chestiile astea de interes national maxim nu se rezolva prin maimutzareli electorale. Romania ar fi trebuit demult sa spuna ca este interesata doar de Moldova pana la Nistru si nimic la est de Nistru. Trebuia sa negocieze direct cu Putin, sa ia Moldova pana la Nistru, sa ia pe toti romanii de peste Nistru care voiau sa vina si sa-i dea pe rusii de la Vest de Nistru prin transfer pasnic de populatie si schimb de proprietati. Pentru asta merita chiar sa renunte oficial la Tezaur. Granita NATO sa fie pe Nistru si rusii sa faca ce vor cu Ucraina.
   Asa, rade toata lumea de Romania. Auzi, sa ai o tzara vecina, fost teritoriu al tau, plina de cetateni romani si tu sa nu fii in stare sa faci nici o miscare, sa te unesti cu ea? Imbecilitatea oamenilor politici romani e greu de masurat.
   • 0 (0 voturi)    
    aia cu : sa faca cu Ucraina ce vrea (Luni, 31 octombrie 2016, 19:25)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui john70

    de unde ai scos-o?
   • 0 (0 voturi)    
    Moldova (Marţi, 1 noiembrie 2016, 22:15)

    johnny2 [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Romania e destul de mare si se vede cum e gospodarita de ai nostri ! Daca luam Moldova luam doar probleme de acolo ! Parerea mea !
  • -8 (16 voturi)    
   sa nu ne bucuram (Luni, 31 octombrie 2016, 7:53)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   Acceptarea rezultatului inseamna sa inchidem ochii la alegeri de genul "seara castiga unul si dimineata surpriza ,s-a numarat altfel".
   Asa au castigat Basescu si Johannis cu "diaspora" cu ochi albastrii,cine naiba mai crede gogoasa asta accepta o forma de alegeri trucate.
 • -10 (30 voturi)    
  pai daca romanii nu-s in stare sa se protezeze (Duminică, 30 octombrie 2016, 22:39)

  rov [utilizator]

  nici de tigani...de rusi nici atat.
  Maneaua, hotia si dictatura vor fi stapani in zona...
 • +20 (56 voturi)    
  Gata! (Duminică, 30 octombrie 2016, 22:45)

  AlexMateiut [utilizator]

  Sa nu va mai aud cu unirea aici in Romania. Apa de ploaie. Aproape ca-l voiau sa-l linseze pe Ciolos si Iohannis ca nu vor sa faca unirea si ca trebuie sa fie o prioritate pt noul guvern.

  Niste penibili. Pusi de PSD probabil. Probabil tot de PSD informati ca sa se abata de la traseu.

  Luati-o pe-asta acum. L-as intreba pe Basescu ce parere are.
  • -10 (32 voturi)    
   Romans copilas isteric, verifica-ti hormonii (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:50)

   radu667 [utilizator] i-a raspuns lui AlexMateiut

   Sau cauta-ti prin pantaloni ouale daca esti barbat.
   Dar reactionezi ca o isterica, nu ca un barbat.
   N-o sa iasa ba Dodon, stai linistit.
   Dar daca iese ce?
   Si daca nu iese ce?
   Ce-o sa faci tu in afara de spume la tastatura?
   Isteric penibil esti tu bai copilasule, verifica-ti hormonii, si romanii l-au adus la putere a-II-a oara la putere pe Iliescu dupa Constantinescu, mai tii minte?
   Se rasucesc inaintasii in mormant cu "barbati" ca tine urmasi.
   • 0 (12 voturi)    
    Mai degraba la tine (Luni, 31 octombrie 2016, 8:56)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui radu667

    se face prezent comportamentul isteric.Urat limbaj,alimentat de frustrare.
   • +1 (13 voturi)    
    Mai degraba la tine (Luni, 31 octombrie 2016, 8:58)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui radu667

    se face prezent comportamentul isteric.Urat limbaj,alimentat de frustrare.
   • +5 (13 voturi)    
    00 sau OO (Luni, 31 octombrie 2016, 10:15)

    CricCricus [anonim] i-a raspuns lui radu667

    Mitul asta ca ouale si forta fac barbatia este o naivitate. Un barbat adevarat stie sa se abtina si sa-si planifice actiunile, sa atace atunci cand are sanse sa ramana victorios definitiv. Romanii s-au abtinut la ultimatumul URSS si i-au atacat in 1941 de ne tin minte. Iar acum, marsavia cu rusificarea fortata a moldovenilor din stanga Prutului trebuie inlaturata metodic si definitiv. Lupta e lunga si cere rabdare. Deocamdata rusii si-au facut dusmani in toata lumea cu "barbatia" lor neghioaba.
    • +3 (3 voturi)    
     si unde e rabdarea voastra? (Luni, 31 octombrie 2016, 13:56)

     radu667 [utilizator] i-a raspuns lui CricCricus

     Daca va isterizati si scuipati in romanii de peste Prut pentru ca era sa iasa Dodon presedinte?
     Si daca iese Dodon ce, le dam in cap romanilor din Basarabia?
     Renuntam?

     Exact asta zicea neghiobul de mai sus "Gata! Sa nu va mai aud cu unirea aici in Romania. "
  • +21 (35 voturi)    
   Stranie atitudine (Luni, 31 octombrie 2016, 0:14)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui AlexMateiut

   Sa te superi ca moldovenii voteaza o clona a lui Ponta, pe cand romanii il voteaza masiv pe Ponta in carne si oase! Deveniti ridicoli si penibili, dlor.
   • +1 (9 voturi)    
    uita-te in oglinda sa vezi un penibil (Luni, 31 octombrie 2016, 10:41)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

    Sau n-ai bagat de seama ce s-a intamplat in nov. 2014? Cozile alea kilometrice de ce s-au facut? De ce a fost prezenta atat de mare la vot si in tara? Nu ca sa scapam de Ponta?
    • -1 (5 voturi)    
     Despre penibilul perpetuu la romani (Luni, 31 octombrie 2016, 12:15)

     Nickson [utilizator] i-a raspuns lui revo

     Mai intai il voteaza masiv pe Iliescu/Ponta, pe urma se incoloneaza in cozi imense ca sa puna in locul lui o nevertebrata gen Constantinescu/Iohannis, iar apoi voteaza cvasi-unanim pentru intoarcerea PSD-lui la putere. Un veritabil perpetuum mobile.
  • +5 (17 voturi)    
   cam asa este (Luni, 31 octombrie 2016, 9:48)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui AlexMateiut

   Moldovenii nu vor unirea si gata. Sunt sub 10% cei care la un referendum ar vota pentru unire. Noi ne dam cu capul de pereti sa ne unim cu ei, iar ei nici nu ne baga in seama cu unirea. Am intrebat chiar si intelectuali, si oameni din banci din Moldova: toti nu vor unire. Motivele nu mi le spun, doar indruga niste explicatii (ca Moldova nu e pregatita, ca Moldova e si stat asiatic, ca Romania ar inghiti Moldova...).
   Conlcluzia este ca ei niciodata nu vor dori de bunavoie unire...decat daca ar fi fortati.
   • 0 (0 voturi)    
    Unirea (Marţi, 1 noiembrie 2016, 22:18)

    johnny2 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Corect ! Doar cei care traim printre ei intelegem faptul asta !
  • +1 (9 voturi)    
   nu este necesara Unirea (Luni, 31 octombrie 2016, 10:54)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui AlexMateiut

   Dar nu este vorba despre Unire! Moldova nu are neparata nevoie de unirea cu Romania ca sa progreseze.
   Trebuie in primul rand sa reuseasca sa scape de oamenii rusilor, sa iasa cat mai mult din sfera alora de putere, sa-si doreasca sa urmeze un parcurs pro-occidental, sa atraga investitii straine, atat cat ii permite situatia geo-politica.
   In UE n-are cum sa intre din cauza conflictului inghetat din Transnistria, dar pot fi alte cai de evolutie. Dupa cum vedeti, eu cred ca evolutia vine din Vest, nu de la Est. Poate ca ei socot altfel si atunci nimeni nu-i poate ajuta, in niciun caz o Unire cu o Romanie si ea vai de mama ei, dar ceva mai norocoasa.
   • +5 (5 voturi)    
    e greu sa scapi de oamenii rusilor. (Luni, 31 octombrie 2016, 12:09)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui revo

    rusofoni sunt cu gramada in Rep Moldova...gandeste-te cat de mult a stat in istorie la rusi...din 1878 a stat mai mult la ei decat la noi.
    • +2 (2 voturi)    
     dar daca... (Luni, 31 octombrie 2016, 14:13)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Le faceam din timp p conducata ca sa mearga gazul de la ei la noi fara sa mai treaca pe rusi sau prin Ucraina???

     Dar daca ii contectam la presa, tv si comunicatiile mobile in limba romana mai repede si daca unele ambasade ar uita brusc sa vorbeasca in alta limba decat in cea care este oficiala si ar incepe sa vorbeasca INTENS IN ROMANESTE???

     Pot sa para schimbari mici dar ele sunt de mare esenta...
 • -22 (38 voturi)    
  o poză cât o mie de cuvinte (Duminică, 30 octombrie 2016, 22:45)

  Mazeta [utilizator]

  Dodon despre vizita lui Plahotniuc la Washington: Acum cu toții avem dovada că ceea ce se întîmplă în Republica Moldova în ultimii ani s-a făcut cu acordul SUA.

  http://actualitati.md/md/politica-interna/dodon-despre-vizita-lui-plahotniuc-la-washington-acum-cu-totii-avem-dovada-ca-ceea
  • +16 (28 voturi)    
   :) (Luni, 31 octombrie 2016, 0:35)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Voi aveti armata in Moldova. Sa nu-mi spui ca v-a dat voie SUA sa va tineti armata acolo, sa amenintati Moldova mereu, dar si Romania, Europa si toata lumea in general.

   V-a dat voie SUA sa ne amenintati si sa promovati mereu propaganda voastra ruseasca?! Hai ca le stii pe toate!
  • -3 (9 voturi)    
   esti cam nehotarata... (Luni, 31 octombrie 2016, 9:03)

   paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ai devenit carpa.. pardon prietena americanilor asa subit...nu te mai recunosc
  • -3 (5 voturi)    
   si Ponta a fost in SUA (Luni, 31 octombrie 2016, 10:25)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   S-a pozat, s-a dat lovit de Basescu, a dat mana cu X si Y, a dat mana si cu Obama (e adevarat, la o inmormantare - n-a fost de bun augur), si ce? La ce i-a folosit pana la urma?
   Cand s-a repezit ca un descreierat ce este la Victoria Nulander si i-a zis ca sa nu mai indrazneasca careva sa-i dea lui indicatii, gata, s-a terminat cu el! A fost ejectat ca o masea stricata. Acum e cu fundul in doua luntrii si incearca disperat sa obtina un nou loc in Parlament, sa nu-l infunde DNA-ul.

   Cand nefericitul de Geoana, fost Ambasador in SUA, cu toate usile gata deschise, a fost, ca un prostanac, pe ascuns la Moscova, gata, s-a terminat si cu el.

   Deci, daca Plahotniuc acela nu are o atitudine sincera de deschidere catre USA, USA nu-l sprijina. Dimpotriva. Sunt maestri in ai sabota, cu mare si desavarsita iscusinta, pe toti pe cei care nu le sunt pe plac.
 • +11 (37 voturi)    
  astea fiind spuse... (Duminică, 30 octombrie 2016, 22:48)

  liviu_ [utilizator]

  poate ar trebui si noi sa ne vedem de viata noastra si sa lasam moldovenii in pata domnului.
  daca ei vor rusia si nu Europa, cine suntem noi sa ne impotrivim?!

  sa nu uitam ca si Romania a construbuit la aceste alegeri... a ajutat rusia! Dam cetatenie romana f usor la moldoveni, aia placea in UE (Romania sau alta tari) si nu mai voteaza pro-Europa.... raman in tara si implicit la vot doar socialistii...

  ce sa zic.... ma doare acest rezultat, dar ... daca ei vor sa traiasca in saracie este alegerea lor!
  • -1 (19 voturi)    
   ... nu romanii slabi de inger au facut Unirea (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:58)

   radu667 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Maine cand va trec crizutele psihotice si veti vedea cat de penibili ati fost cu comentariile defetise, sa va uitati bine-n oglinda si sa va intrebati: "Ce-am facut EU,EU,EU in viata asta pentru Basarabia si Unire?"

   Si raspunsul va fi: "NIMIC, pentru ca eu sunt doar un NIMIC fricos si rasfatat, care face spume pe net si bate din picior ca atunci cand nu i-a cumparat mami ce si-a dorit el de Craciun."
   • +4 (8 voturi)    
    nimic?! (Luni, 31 octombrie 2016, 8:56)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui radu667

    daca nu era UE (si sua) justitia era deja la pamant...
    si mutle altele.... ei sunt motivele pentru care tara asta misca macar putin!
    ue iti da fonduri... dar daca tu le furi, le dai pe spaga etc... ce vrei sa iti faca mai mult?!
    problema nu e la ue ... problema e la noi!
    • 0 (0 voturi)    
     citeste mai bine, am zis EU, nu UE (Luni, 31 octombrie 2016, 12:52)

     radu667 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     EU romanul Xulescu, de ce ma isterizez fara sa fi miscat un deget?
   • -4 (6 voturi)    
    Dragoste cu de-a sila nu se poate! (Luni, 31 octombrie 2016, 9:19)

    Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui radu667

    OK, eu sunt un nimic fricos si rasfatat.

    Dar daca fratele de peste Prut zice clare ca el se smite ruznak, si nu urmas de-al lui Decebal si Traian, ca nu vrea unirea cu Romania, ca nu vrea in Europe, ci vrea sa fie cu Federatia Mujica, ce poti sa ii faci?!
    • +2 (2 voturi)    
     nu arunca copilul cu apa din lighean! (Luni, 31 octombrie 2016, 13:11)

     radu667 [utilizator] i-a raspuns lui Pensionar_2021

     ~45% din basarabeni au votat totusi pro-U.E. (in 2009 erau 65%)
     ~35% is dorescu Unirea(din care 10-15% sunt nucleul dur)
     - la ultimul recensamant din 2014 (care nici pana azi n-a fost publicat oficial, atat de tare le tremura chilotii de frica unionistilor) -- 40.3% au declarat ca vorbesc limba romana, 23% s-au declarat romani; la recensamantul comunistilor doar 2% s-au declarat romani.
     Schimbarile care se product in Basarabia sunt rezultatul municii miscarilor unioniste, daca nu ajuti cu nimic concret, macar abtine-te de la comentarii defetiste.
     Nu zice nimeni sa ajuti cu forta pe cine simte ruseste, dar asta nu e o scuza sa nu-i ajuti pe cei care simt romaneste -- procent intr-o puternica crestere, dar pentru asta e nevoie de sustinere din partea Romaniei.
     • 0 (0 voturi)    
      Sustinerea Romaniei (Marţi, 1 noiembrie 2016, 22:21)

      johnny2 [utilizator] i-a raspuns lui radu667

      La Cahul a dat Ponta vreo 800 000 Euro refacere sediu teatru.
   • +3 (5 voturi)    
    corect (Luni, 31 octombrie 2016, 9:42)

    om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui radu667

    unirea basarabiei la patria muma a fost votata in sfatul tzarii, la chisinau. numai ca atunci romania era pregatita, a trimis armata acolo pt. a apara hotararea sfatului tzarii.

    acum basarabia e divizata, populatia ruseasca e mult mai mare ca in 1918, si vine dupa multi ani de indoctrinare. asa cum venim si noi.
    vechile mentalitati, temeri sunt inca vii.

    noi suntem in ue de zece ani, dar suntem ioropeni numa pan' la glezne, daca nu cumva chiar sub glezne.
    am impresia ca romanii din basarabia sunt mai romani ca cei din tzarisoara..

    situatia este mult schimbata.
    e nevoie de vointa si rabdare de amble parti ale prutului.

    cu vizele pt. canada s'a facut mare caz de ..erectia noastra.
    numai ca in cazul unirii luam toate ordinele de la madam merkel, in interesul....pacii si.. comertului.

    cu mijlocul moale nu vom ajunge nicaieri.
  • +2 (4 voturi)    
   hmmmm (Luni, 31 octombrie 2016, 8:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   mai exista o speranta.... fffff. mica... dar mai exista... sa vedem
 • -23 (33 voturi)    
  este maaa (Duminică, 30 octombrie 2016, 22:49)

  xanti [utilizator]

  Urmeaza Trump in USA si PSD si ALDE la noi si dreapta politica poate sa dispara definitiv.
  Uite ca ambasada SUA nu face ce vrea ea in Moldova ,vine si randul Romaniei sa se elibereze.
  • +7 (9 voturi)    
   Pai ... (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:55)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ...Trump nu este "dreapta politica"?
  • +8 (14 voturi)    
   Inca nu esteeee, maaaaa... (Luni, 31 octombrie 2016, 0:43)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ...mai asteapta putin (Putin?). Stii tu: nu zice hop pana nu sari, maaaaaaaaa. Asa ati topait si la Geoana, maaaa.
  • +7 (11 voturi)    
   Pai voi nici navetz dreapta (Luni, 31 octombrie 2016, 1:12)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Stetz stangaci din mosi stramosi, asa ca lasa Romania in pace si du-te tu in Siberia la vodcarii tai.
 • +6 (26 voturi)    
  Condoleante (Duminică, 30 octombrie 2016, 22:56)

  mitg [utilizator]

  Moldovenii si-au facut-o cu mana lor.
  • -11 (23 voturi)    
   stai (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:38)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   că vine diaspora și salvează geopolitica.
   • -5 (9 voturi)    
    a salvat-o (Luni, 31 octombrie 2016, 7:31)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Dar nu diaspora ci ambasada SUA.
  • +5 (13 voturi)    
   Si voi (Luni, 31 octombrie 2016, 0:21)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   veti proceda la fel la urmatoarele parlamentare, votand eternul FSN. Condoleante.
   • +1 (1 vot)    
    actualul (Luni, 31 octombrie 2016, 11:25)

    om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

    usl. :-)

    pcr>>>fsn>>>>usl !
 • -1 (21 voturi)    
  In Romania... (Duminică, 30 octombrie 2016, 22:56)

  Costin1968 [utilizator]

  ...hai mai usor cu Republica Moldova...lasati-i fratilor sa -si vada curul !!!
 • -6 (20 voturi)    
  Moldovenii! (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:03)

  traian_mari [utilizator]

  Isi merita soarta! Sper ca noi sa votam altfel!
 • -8 (28 voturi)    
  Am scapat de unire! (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:03)

  SarbaLUIGhitza [utilizator]

  daca iese Dodon.. Bine, nu scapam de moldoveni!
 • +6 (18 voturi)    
  Vesti proaste (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:05)

  Mihai-G [utilizator]

  Ufffffff.....
  Asteptati-va la inrautatirea relatiile dintre R.Moldova si Romania, cel putin la nivel retoric.

  Dodon va avea un discurs negativ la adresa Romaniei la scurt timp dupa investitura, poate si inainte.

  De asta aveam nevoie, de un sovietic in fruntea Moldovei.
 • +11 (29 voturi)    
  occidentul a pierdut batalia cu hotii&dictatura (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:27)

  rov [utilizator]

  In loc sa-i loveasca in moalele capului, occidentul e political-corect.
  Nemernicii manipuleaza, mint, fura, iar noi in loc sa le dam in cap ca la sobolani, ii toleram ii gadilam...
  Acum... hai stati capra la primitivi !!!
  Daca iese si pesedeu aici s-a terminat totul !!!
  Invatati sa furati, sa mintiti, sa jefuiti, asta-i viitorul prin zona asta !!
  • +15 (17 voturi)    
   Lupta! (Luni, 31 octombrie 2016, 0:43)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Daca toti oamenii cedau asa repede ca tine, inca eram in epoca pietrei.

   Nu pica steagul asa repede. Lupta! Cat esti, cat suntem in viata suntem datori sa luptam.

   Dar nu cu violenta. O victorie cu violenta impotriva votului, ar valora cat o mare infrangere. Deci, nu dam in cap nimanui, da?!

   Si nu te supara. Si eu am zile mai proaste. Si multi altii la fel ca noi. De aceea avem valoare mai mare ca societate civila. Putem s-o luam razna, dar pe rand. Nu toti deodata.
  • +1 (7 voturi)    
   Vointa populara, nu? (Luni, 31 octombrie 2016, 9:21)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Că doar nu am votat eu hoti, ci poporul îi vrea. Românul e hot din nascare si voteaza dupa chipul si asemanarea lui. Oamenii onesti - cei care ai putut - au plecate de mult, cu milioanele, ca sa traiasca in tari in care se poate respira si nu sunt furati zi de zi. Au plecat scârbiți de o țară ajunsă la mâna unei junte securisto-mafiote care o jefuieste de 27 de ani.
 • +1 (27 voturi)    
  Cu astia.... (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:27)

  Sebip [utilizator]

  ....vreti voi sa ne unim ??!?
  • -7 (15 voturi)    
   Da tu (Luni, 31 octombrie 2016, 0:24)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui Sebip

   cu cine vrei sa te unestii? Nu cumva ai sediu la Budapesta?
 • +14 (24 voturi)    
  Pentru cine nu stie chirilic (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:27)

  Mariusica.a [utilizator]

  Pe fundalul pozei scrie Igor Dodon...un personaj care l-am cunoscut pentru cateva secunde si care este in lumea lui mafiota...sa speram ca va fi un tur 2 si va fi macar o sansa la o moldova normala, daca nu una unita cu a ei mama
  • +5 (13 voturi)    
   Va fi si normala (Luni, 31 octombrie 2016, 0:26)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui Mariusica.a

   va fi si unita. Mai putine comentarii rautacioase si mai multa deschidere.
 • -2 (8 voturi)    
  DA (Duminică, 30 octombrie 2016, 23:43)

  Protoss [utilizator]

  Probabil o sa le urmam exemplul si in Romania o sa iasa castigaror PSD, rosu la rosu trage :))
 • +7 (17 voturi)    
  ... (Luni, 31 octombrie 2016, 0:05)

  Flaviius [utilizator]

  Alegerile arata o realitatea care e permanent ignorata de visatorii din Romania . Moldova , sau cel putin jumatate din ea , simte ruseste . Vorbim de o jumatate care nu doar ca nu vrea unire , ci e virulent anti-romaneasca . De precizat ca minoritatea rusa e doar o mica parte a acestei jumatati , restul fiind "frati" moldoveni , cu nume cat se poate de romanesti .

  Acum trecand la alegeri si rezultate , probabil ca Maia Sandu va castiga turul doi , in eventualitatea unei prezente mari la vot . Insa , daca Dodon pune mana pe putere (are si cel mai mare partid din MD) , vorbim de destructurarea acestei tari . De ce ? Dodon e , pe fata chiar , agent al intereselor rusesti . Are un discurs anti-romanesc mult mai dur decat Voronin .Un Dodon presedinte insemna o MD directionata spre Moscova (care nu are bani in acest moment) , insemna sfarsitul imprumuturilor vestice care tin in viata aceasta tara , insemna o Moldova care va fi sufocata intre doi inamici pe care si-i va crea singura : Ucraina si Romania .

  Pe langa anti-romanist si lipsa unei dorinte a unirii , s-a intrebat cineva aici daca vrem in societatea noastra 3 milioane de oameni care in majoritatea lor voteaza partidul socialist sau comunist de 25 de ani ? Daca nu , ar cam fi momentul .
  • -2 (12 voturi)    
   solutie... (Luni, 31 octombrie 2016, 3:00)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Flaviius

   deportare fortata a cetatenilor cu origini si simpatii ruse din Moldova.
  • +1 (3 voturi)    
   CORECT! (Luni, 31 octombrie 2016, 9:25)

   Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui Flaviius

   Nu, nu sunt in masura sa imi dau cu parerea despre TOT ce zici, ma refer strict punctual la afirmatia:

   "Vorbim de o jumatate care nu doar ca nu vrea unire , ci e virulent anti-romaneasca . De precizat ca minoritatea rusa e doar o mica parte a acestei jumatati , restul fiind "frati" moldoveni , cu nume cat se poate de romanesti ."

   Asa este, in Basarabia sub 30% suntetnici mujici, insa proportia celor anti-Romania, anti-UE, este considerabil mai mare! Sunt la ei si romani get-beget care iubesc pe ruznaci ... Nu am idee DE CE , insa asta este realitatea!
  • +1 (3 voturi)    
   Romanii au o problema, (Luni, 31 octombrie 2016, 10:04)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui Flaviius

   si aceasta problema are un caracter transfrontalier. Romanul, pe oricare mal al Prutului nu s-ar afla, opereaza cu notiuni vagi, pe care le redefineste de cateva ori in aceiasi expunere si din acest motiv foarte rar reuseste sa formuleze ceva coerent si logic.
   Daca vorbim despre alegeri, atunci ar trebui sa vorbim despre cifre. Conform ultimului recensamant, populatia R.M. era de 3.38 mln, dintre care 2.56 mln romani. Deci, minoritatile, care sustin in marea lor majoritate fortele pro-ruse, au 820 mii, dintre care cu drept de vot peste 600 mii. Pentru Dodon au votat 629 mii din 1.43 mln prezenti la vot. Avand in vedere faptul ca anume minoritatile se mobilizeaza exemplar la vot, se poate deduce cu usurinta ca doar absenteismul romanilor l-a ridicat atat de sus pe Dodon.
   De ce romanii din R.Moldova nu s-au prezentat la vot? Pai, explicatia este extrem de simpla - timp de 8 ani s-a furat la greu sub paravanul retoricii "pro-europene". Vreti sa-mi spuneti ca in Romania lucrurile stau altfel? Asa ca Unirea se poate produce chiar maine, cel putin la nivel de mentalitate diferentele sunt minime.
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Luni, 31 octombrie 2016, 19:47)

    Flaviius [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

    O sa incepem sa facem progrese abia atunci cand o sa devenim sinceri cu noi insine domnule.

    In MD la ultimul recensamant s-au declarat rusi 200 000 de persoane , gagauzi 150 000 si inca 150 000 de rusi in Transnistria .In Transnistria nu sunt sectii de vot iar cei care traverseaza "granita" pentru a vota sunt putini . Adunat mai exista si aproape 500 de mii de ucrainineni pe care sper ca nu ii banuiti ca ar vota pro Moscova in prezent .

    Exista o uriasa majoritate anti romanasca in MD . Majoritate alcatuita chiar din romani de-ai nostri , sau moldoveni cum spun ei .

    Incercati sa ma convingeti ca 2 minoritati ce reprezinta 13% adunat din totalul populatiei voteaza de 25 partidul comunist/socialist/cel al lui Renato Usati (toate feroce anti-romanesti) in proportii ce mai mereu depasesc 50% adunat ? Cam greu de realizat nu credeti ?

    MD are nevoie de un val de anti-coruptie care sa mature din actuala clasa politica . Cu o clasa ceva mai putin corupta si o Romanie refomata , poate vor incepe sa vada lucrurile diferit .

    Sa ma scuzati, dar exista o mare diferenta de mentalitate intre cele doua jumatati ale acestei natii . Nu suntem mai presus biologic, pur si simplu am avut norocul de a ne europeniza inaintea lor . Atat .

    Sper ca am ajuns la un numitor comun .
    • +1 (1 vot)    
     Despre (Luni, 31 octombrie 2016, 23:06)

     Nickson [utilizator] i-a raspuns lui Flaviius

     Eu m-am bazat pe datele ultimului recensamant, care a avut loc in 2004, datele celui din 2014 nu au fost publicate inca. Am operat cu date oficiale, ca de alte nu dispun.
     Dar sunteti in eroare in cel putin 2 privinte.
     Gresiti enorm cand afirmati ca ucraineni din R.M. sunt anti-Rusia. Cei care au constiinta de neam sunt anti-Rusia, ceea ce nu presupune de loc ca sunt pro-Romania. Ceilalti ucraineni, adica majoritatea, sunt cei mai inraiti "vatniki" (dupa invadarea Crimeii in 2014 astfel sunt numiti adeptii regimului de la Cremlin).
     Cat despre moldovenii antiromani nu cred ca sunt atat de multi cum se speculeaza. In afara de asta antiromanismul lor este unul de conjunctura, format mai mult pe fondul unei ingnorante generale si amplificat de propaganda ruseasca. Insa, in fond, nu cred ca reprezinta o problema mai mare decat obisnuitele rivalitati regionale.
     Cred ca mai deranjant este anti-moldovenismul manifestat de unii romani, care este o varietate perversa a anti-romanismului si este mai greu de combatut.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Marţi, 1 noiembrie 2016, 22:23)

   johnny2 [utilizator] i-a raspuns lui Flaviius

   Sa ramana independenti asa cum isi doresc !
 • +6 (18 voturi)    
  Acum inteleg de ce Ghita, Dragnea, Ponta (Luni, 31 octombrie 2016, 0:07)

  Ord [utilizator]

  si alti cativa din astia tineau cu marsul unirii... pai cum sa nu-ti doresti un asa bazin electoral...
  • +12 (14 voturi)    
   Viteza (Luni, 31 octombrie 2016, 0:50)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   Daca nu tii cont de viteza de evolutie a cifrelor, da, ai putea sa crezi ca d-alde Ghita, Dragnea si Ponta au dreptate sa-si doreasca bazinul electoral al Republicii Moldova.

   Dar daca ai stii istoria statisticilor din Moldova, ti-ai schimba parerea. Istoria are si o viteza de schimbare, foarte mare. Ecuatia la care te-ai gandit tu, NU e statica. Ci dinamica si ne avantejeaza. Generatiile si gandirea se schimba foarte repede, de la an la an. In 2018, vom fi deja in avantaj de cateva procente. Chiar mai multe, pentru ca si rusii continua sa paraseasca Moldova in ritm alert. Procesele astea sunt ireversibile in lumea libera. Castigam peste tot, in ciuda sincopelor statistice.
   • 0 (4 voturi)    
    Rusii parasesc (Luni, 31 octombrie 2016, 6:00)

    contest [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

    nu numai Md., ei parasesc si Russia, in ritm alert!
    Raman..."patriotii", cum numeau Romanii ghearele de pui si picioarele de porc, pe care nu le exportau, in regimul trecut.
    Unificarea Ro cu Md, e unificarea "patriotilor" ce raman dupa plecarea rusnacilor...
 • +4 (14 voturi)    
  Noapte buna Moldova (Luni, 31 octombrie 2016, 1:14)

  Parzivall [utilizator]

  Ati infrant....ca turcii. O sa isi bata joc rusii de voi, de o sa ga dea lacrimile, nimic nou dealtfel.
  • +1 (5 voturi)    
   Si care e diferenta? (Luni, 31 octombrie 2016, 9:16)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   In Romania isi bat joc de noi mafiotii care conduc tara, partidele conduse de hoti, justitia care ii apara pe marii borfasi, administratiile locale corupte. Măcar la ei vor fi străinii si nu proprii concetățeni care să ii fure in halul in care a fost furata Romania in ultimii 27 de ani. Singurul avantaj a fi in UE este ca tinerii pot pleca cu milionele scuipând cu greata in urma lor. Ca si România. Moldova e un stat eșuat si ca dispărea de pe harta Europei asa cum a si apărut - dintr-un capriciu al marilor puteri.
 • +14 (18 voturi)    
  Parca nu ati stii ca intotdeauna pro europenii, (Luni, 31 octombrie 2016, 1:32)

  Susufler0 [utilizator]

  ca-s din Romania, ca-s din Republica Moldova voteaza pe seara ca domnii !

  Maia Sandu a intrat in turul 2 si daca peste doua saptamani voteaza peste 60% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale, ea va ajunge Presedintele Republicii Moldova.

  PS. Votul din primul tur a aratat ca numarulr pro unionistilor creste constant.
  • -1 (5 voturi)    
   Sandu (Luni, 31 octombrie 2016, 5:49)

   contest [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

   e dintre "fratii" kaghebisti, ceva?
  • -2 (8 voturi)    
   chiar crezi minciuna asta (Luni, 31 octombrie 2016, 7:55)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Proeuropenii sunt de fapt unii cu ochi albastrii.
 • 0 (4 voturi)    
  Cal Trojan, Moldova unita cu Romania! (Luni, 31 octombrie 2016, 6:09)

  contest [anonim]

  NATO cu inca un cal Trojan!
 • +3 (5 voturi)    
  Numai voi decideţi (Luni, 31 octombrie 2016, 7:25)

  grimis [utilizator]

  Acum Republica Moldova îşi va decide soarta.Votul va reprezinta drumul ales în viitor,însă greul de acum începe. Sper ca moldovenii să obţină prin vot intrarea într-o lume mai bună.
  Acei care lucrează afară cred că ştiu diferenţa,de aceea vor vota cum trebuie.Indiferent de vot,o cooperare economică cu Rusia trebuie să existe,dar pe nişte principii sănătoase.
  Hai Moldova,ştiu că puteţi.Puneţi punct şi de la capăt !
 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 31 octombrie 2016, 7:26)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  E greu, dar nu imposibil (Luni, 31 octombrie 2016, 7:46)

  valll [utilizator]

  Daca vor vota tot cetatenii care au votat ieri si au stabilit rezultatele astea, mai ales ca pe locurile 3 si4 sunt tot niste dodoni, Moldova se vinde Rusiei. Speranta e sa iasa la vot aproape toti moldovenii desi, daca au stat acasa, inseamna ca optiunea lor pentru Europa nu e clara. Dar nici pentru Rusia.
  Oricare ar fi rezultatul, deci viitotul, ei si-l aleg. Cum isi vor asterne, asa vor dormi.
 • +1 (3 voturi)    
  "Dar nu fu pe voia cainelui de tatar"! (Luni, 31 octombrie 2016, 8:35)

  MichiuStefan1 [anonim]

  "Dar nu fu pe voia cainelui de tatar"-daca nu ma insel, replica unei jupanese Buzescu, al carui sot, in lupta cu un sef tatar l-a ucis, dar din cauza ranilor a murit cateva zile mai tarziu.Asa sa ma consolez si eu-macar am ajuns in turul2!Dat fiind - ce ironie-candidatul Partidului nostru are aproape 6%,pare imposibila victoria acestei doamne de bun simt!Ma intristeaza:Tara mea, in frontiera cu un teritoriu istoric al ei,cu o populatie romanofona-nu a fost in stare, in 26 de ani sa-si asigure in asa numita R.M. o prezenta preponderenta, o influenta importanta si asteapta, impasibila, mersul evenimentelor "au plaisir du Dieu" adica la mila Domnului!Infrangerea de etapa a romanismului in R.M. ne apartine!
 • 0 (2 voturi)    
  mda (Luni, 31 octombrie 2016, 8:37)

  Adrian_1234 [utilizator]

  Asta arata ca suntem frati pe bune. Si la noi majoritatea voteaza PSD in ciuda problemelor rezultate.
  Aparent neamul asta prefera sa traga la jug ca sa aiba ce sa comenteze pe facebook ... problema in cazul lor e ca s-ar putea sa aiba un facebook intern :)
 • +2 (6 voturi)    
  Fețe fețe (Luni, 31 octombrie 2016, 9:21)

  NoFive [utilizator]

  Tipul are o fizionomie de șef de autobază, iar moldovenii dacă îl votează președinte își merită soarta damnată.
  Sau o fi chelner la terasa Miorița? Sau frizer la Zburlici? Băse era Adonis în comparație cu patibularul ăsta.
 • 0 (6 voturi)    
  ACUM ! (Luni, 31 octombrie 2016, 9:32)

  adrian88000 [utilizator]

  Sa-i vad la treaba pe "unionistii " cu corturile lor , care faceu galagie la Bucuresti. In loc sa faca campanie in Basarabia, ei isi pierdusera busola.
  Hai Maia Sandu !Multi romani din tara te sustin.Succes !
 • +2 (4 voturi)    
  pana acum e bine (Luni, 31 octombrie 2016, 10:38)

  revo [utilizator]

  Ba pot spune ca e nesperat de bine!
  Pai si la noi, in 2014, Ponta conducea detasat in primul tur, si a fost asa o mobilizare incat l-a luat dracu' in turul 2.
  Nu ma asteptam ca Maia Sandu sa obtina un scor atat de mare, inainte de alegeri era creditata cu 13%. Daca in turul 2 reuseste sa-i convinga pe tinerii de pana la 35 de ani sa iasa vot, atunci are sanse foarte mari.

  Ma mira cat de putini moldoveni au votat la Bucuresti - credeam ca sunt mai multi. Oricum, si de la ei au plecat foarte multi tineri din tara, sper sa-i intereseze si sa se prezinte la vot, oriunde ar fi in lumea asta mare, in care au ajuns mai usor pentru ca au beneficiat de cetatenia romana.
 • +9 (11 voturi)    
  Am citit comentariile de pe forum (Luni, 31 octombrie 2016, 11:01)

  Susufler0 [utilizator]

  si am sentimentul ca defetistii care au pus deja cruce procesului, (caci despre un proces vorbim, nu despre o simpla opintire) Unirii Republicii Moldova cu Romania gandesc precum parintii care nu-si mai primesc copiii in casa si-i tin pe la usi, (asa ca sa se invete minte) pt ca au intarziat la ora la care trebuiau sa fie la masa cu toata familia.

  Nu ma refer la postacii platiti si pe care-i cunoastem cu totii, ci la userii de buna credinta, care parca ar fi asteptat ca Maia Sandu sa castige ea din primul tur si vazand nu numai ca lucrul asta nu s-a intamplat, ba mai mult, ca adversarul ei a invins detasat, s-au grabit sa traga concluzia ca totul e terminat, ca trebuie sa-i lasam in pace pe moldovenii de peste Prut sa faca ei ce-or sti.

  Exista al doilea tur, Sandu poate castiga si daca ea va castiga
  lupta pt unire continua cu sanse mai mari.

  Dar si daca, din nefericire, nu va castiga, lupta pt Unire tot trebuie sa continue

  PS. Unirea nu se realizeaza, cum spuneam, dintr-o opintire a catorva, ci este un urcus constant al cator mai multi.

  PPS. Daca obositi sa "luptati" din fata calculatorului, atunci ce pretentii puteti avea voi de la ceilalti din strada ?
 • 0 (2 voturi)    
  nici o stire despre cum a votat DIASPORA! (Luni, 31 octombrie 2016, 13:08)

  ..13 [utilizator]

  Vreau sa stiu!
  • 0 (0 voturi)    
   Diaspora (Luni, 31 octombrie 2016, 14:35)

   Nickson [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   din Istanbul si Moscova a votat turceste si ruseste. Diaspora din Europa si America a votat M.Sandu.
 • +3 (3 voturi)    
  prezenta mai mare la vot (Luni, 31 octombrie 2016, 13:34)

  ..13 [utilizator]

  Cred ca se poate schimba rezultatul votului.

  PREZENTA LA VOT - maia sandu mai are nevoie de ca. 200 de mii de voturi ca sa fie sigura...

  Rusii evident si-au mobilizat toate fortele.
  Moldovenii adevarati trebuie sa stie ca exista O SANSA ISTORICA - un pas mic pentru o ISTORIE MARE:

  Hai MOldova!
  HAI LA VOT PE 13 .11. 2016!

  O ZI, O TARA. SI O MARE SCHIMBARE!
  Zau ca se poate!
 • +1 (1 vot)    
  Ar fi culmea ... (Luni, 31 octombrie 2016, 15:52)

  AEV [utilizator]

  Ar fi culmea ca, in aceasta toamna-iarna, Republica Moldova sa o ia incet-incet spre Vest, iar noi sa ne intoarcem la moravurile si eficienta Estica de care, incet-incet, parca incepusem sa ne eliberam.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by