Publicarea unui discurs al comisarului european pentru economie si societatea digitala, germanul Gunther Oettinger, in care acesta critica "impunerea" casatoriilor intre homosexuali si vorbeste despre chinezi cu ochii "oblici" a starnit un val de reactii negative din partea unor politicieni si asociatii antirasiste, care considera ca un astfel de discurs nu corespunde valorilor europene si nu ar trebui sustinut de un reprezentant al executivului comunitar, relateaza Agerpres.

Gunther OettingerFoto: HotNews / DP

Domnul Oettinger "ar trebui sa-si revizuiasca urgent viziunea asupra lumii", a declarat publicatiei Der Spiegel secretara generala a Partidului Social-Democrat german (SPD), Katarina Barley. "Cineva care propaga deschis opinii rasiste si homofobe se descalifica pentru cele mai inalte functii publice", a subliniat ea.

Si asociatia franceza SOS Racisme a tinut sa se exprime si le-a cerut presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cancelarului german Angela Merkel sa "adopte sanctiuni corespunzatoare fata de acest comportament nedemn pentru un membru al Comisiei".

Invitat miercuri seara la o reuniune a mediului de afaceri din Hamburg, comisarul Oettinger - care va prelua postul de comisar european pentru buget, in urma demisiei bulgaroaicei Kristalina Georgieva - a sustinut un discurs din care o parte a fost inregistrata video de catre unul dintre participanti, imaginile fiind difuzate sambata de editia electronica a publicatiei Der Spiegel.

Intr-o secventa el povesteste ca a primit ministri chinezi, toti "pieptanati de la stanga la dreapta cu crema neagra". Cel care l-a inregistrat pe ascuns spune ca a inceput sa filmeze dupa ce Gunther Oettinger a vorbit despre riscul de a vedea "escrocii" si pe cei cu ochii "oblici" profitand de incapacitatea Europei de a incheia acorduri de liber schimb.

Intrebat apoi de publicatia Die Welt, comisarul european s-a aparat afirmand ca "a fost o expresie colocviala, care nu inseamna nicidecum lipsa de respect fata de China".

In acelasi discurs, Oettinger il caracterizeaza drept un "populist light" pe Horst Seehofer, presedintele Uniunii Crestin-Sociale (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) condusa de cancelarul Merkel si din care face si el parte.

Cunoscut pentru exprimarea sa transanta, Gunther Oettinger critica totodata in discurs "impunerea casatoriei homosexuale". Referirea sa vine in contextul unor dezbateri pe acest subiect care se desfasoara in prezent in Germania, tara unde casatoria intre persoanele de acelasi sex nu este inca permisa.

Insa aceasta pozitie a starnit o reactie si din partea Federatiei germane a comunitatii LGBT, care i-a cerut comisarului Oettinger sa prezinte scuze si i-a transmis ca "un comisar european trebuie sa poata apara cu credibilitate valorile europene ale nediscriminarii, nu sa raspandeasca prejudecati rasiste si homofobe".