Avionul care il ducea pe premierul canadian Justin Trudeau la Bruxelles, unde urmeaza sa semneze, duminica, acordul de liber schimb cu UE (CETA), a avut probleme tehnice si a fost nevoit sa se intoarca din drum, inainte de a decola din nou, sambata tarziu, informeaza duminica AFP, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit cotidianului Toronto Star, zborul avionului in care se afla Trudeau a avut initial o intarziere de circa 90 de minute, apoi a fost nevoit sa se intoarca pe aeroportul din Ottawa, din cauza unor probleme tehnice constatate la volet-urile de pe aripile avionului, probleme constatate dupa circa o jumatate de ora de la decolare.

Potrivit mass-media, avionul a decolat din nou la scurt timp dupa incident si Trudeau ar urma sa ajunga la timp la Bruxelles pentru semnarea CETA, prevazuta sa aiba loc duminica, la orele 11.00 GMT.

Semnarea CETA a devenit posibila dupa ce Belgia a fost in masura sa isi dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat vineri unda verde, dupa ce blocase intreg procesul cu cateva zile inaintea incheierii.

Dupa negocieri maraton cu Comisia Europeana, apoi cu Canada si in final cu guvernul federal belgian si cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette, seful executivului valon, a anuntat joi ca s-a ajuns la o pozitie comuna a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.