Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 a lovit duminica centrul Italiei, a anuntat centrul american de supraveghere geologica, citat de Reuters. Serviciile de protectie civila din Italia anunta cladiri daramate in mai multe locuri in centrul tarii, dar nicio informatie legata de victime deocamdata.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 18.00 - Douazeci de oameni au fost raniti in seism, nu mai exista persoane disparute, anunta Protectia Civila italiana

Cel putin 20 de oameni au fost raniti, dintre care doi grav, in urma seismului de duminica dimineata, din centrul Italiei, relateaza TGcom, citat de News.ro.

"Nu este cautat nimeni", a declarat seful Protectiei Civile, Fabrizio Curcio, confirmand ca nu exista persoane disparute dupa seism.

"Imi exprim apropierea fata de oamenii din centrul Italiei afectati de cutremur", a declarat Papa la finalul rugaciunii traditionale de duminica.

"Si in aceasta dimineata a fost un seism puternic. Ma rog pentru raniti si pentru familiile care au suferit pagube importante, ca si personalul implicat in efoturile de salvare si asistenta. Dumnezeu sa le dea forta", a adaugat Suveranul Pontif.

Premierul Matteo Renzi a spus ca Italia trece prin momente dificile, dar a promis un efort masiv de reconstructie in urmatorii ani, in pofida eventualelor obiectii ale Uniunii Europene privind eventualele costuri.

"Vom reconstrui totul, casele, bisericile si afacerile", a afirmat Renzi. "Va fi facut tot ceea trebuie facut pentru reconstructia acestor zone", a adaugat el.

Comisarul european pentru Asistenta Umanitara, Christos Stylianidis, a anuntat pe Twitter ca UE urmareste cu atentie situatia, este in legatura cu Protectia Civila italiana si este dispusa sa ajute.

UPDATE 13.55 Premierul Matteo Renzi a promis ca va reconstrui toate casele si bisericile distruse de cutremur.

UPDATE 13.23Seismul este cel mai puternic din Italia de la cel din 1980, care a avut magnitudine 6,9 si a ucis 2.735 de oameni in regiunea Campania, din sudul tarii.

UPDATE 11.40 MAE: Pana in acest moment, nu au fost inregistrate solicitari de asistenta consulara in Italia

"Referitor la cutremurul care a avut loc in data de 30 octombrie 2016 in centrul Republicii Italiane, intre Norcia, Preci si Castel Sant'Angelo sul Nera (Umbria), Ambasada Romaniei la Roma a intreprins demersuri pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii unor informatii cu privire la urmarile acestuia, precum si cu privire la existenta unor persoane de cetatenie romana afectate de acestea. Pana la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitari de asistenta consulara", anunta MAE.

UPDATE 11.45 Protectia civila anunta ca nu au fost raportate decese in urma seismului, dar un numar de persoane sunt ranite

"Nu a fost raportat niciun deces, dar un numar de persoane sunt ranite", a informat intr-o conferinta de presa Fabrizio Curcio, seful Protectiei civile, precizand ca o singura persoana se afla intr-o stare grava.

UPDATE 10.30 MAE face apel la romanii din Italia aflati in dificultate sa contacteze numerele de urgenta ale misiunilor diplomatice

UPDATE 10.15 Datele anuntate de Institutul italian de seismologie indica o magnitudinea cutremurului de 6,5 grade

UPDATE 10.05Presa italiana anunta ca bazilica San Benedetto si catedrala Santa Maria din localitatea Norcia s-au prabusit in urma cutremurului; au mai ramas in picioare doar parti din fatade.

UPDATE 09.50 Metroul din Roma a fost inchis temporar, dupa seismul de duminica dimineata, relateaza La Repubblica, citat de News.ro. Autoritatile au luat aceasta masura pentru putea verifca infrastructura.

UPDATE 09.30 Serviciile de protectie civila din Italia anunta cladiri daramate in mai multe locuri in centrul tarii, dar nicio informatie legata de victime deocamdata

UPDATEUSGS a revizuit magnitudinea la 6,6, dupa ce initial vorbise de o magnitudine de 7,1.

Deocamdata nu exista informatii legate de victime sau pagube.

USGS precizeaza ca epicentrul cutremurului a fost localizat la 6 kilometri nord de mica localitate Norcia (provincia Perugia, regiunea Umbria), la o adancime de 10 kilometri.

Seismul a avut loc la ora locala 7.40 (8.40 ora Romaniei).

Cutremurul a fost resimtit si la Roma, potrivit agentiei AFP.

Centrul mediteranean de seismologie anunta o magnitudine de 6,5 si mentioneaza ca seismul a fost resimtit si in Croatia si Slovenia.

Amintim ca un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a avut loc miercuri seara la est de Perugia, dupa ce, cu doua ore in urma, un alt cutremur de 5,4 a avut loc in zona.

Cutremurele vin la doua luni dupa ce 300 de oameni au fost ucisi in regiune de un seism puternic.