Tensiuni diplomatice intre Italia si Israel, inainte de o vizita la Tel Aviv a presedintelui Sergio Mattarella, dupa ce viceministrul cooperarii regionale din Israel a spus ca seismul de miercuri din Peninsula a fost o "pedeapsa divina", relateaza La Repubblica, citat de News.ro.

Ambasada Israelului la Roma a dat asigurari ca declaratiile nu reprezinta pozitia oficiala a Israelului. "Declaratiile atribuite viceministrului (Ayooub - n.r.) Kara nu reprezinta pozitia statului Israel si Ministerului de Externe. Va exista o ancheta in acest dosar. Israelul are un respect maxim pentru relatiile sale importante si amicale cu Italia si este alaturi de Guvern si de poporul italian dupa cutremurele tragice", se arata intr-un comunicat al Ambasadei.

Guvernul de la Roma a cerut, insa, scuze oficiale din partea Executivului israelian, a anuntat sambata un purtator de cuvant al Ministerului italian de Externe.

"Sunt convins ca seismul a avut loc din cauza deciziei (Italiei - n.r.) la UNESCO", a spus joi Ayooub Kara, in cursul unei vizite la Vatican.

Tensiunile diplomatice vin in conditiile in care presedintele italian Sergio Mattarella pleaca duminica la Tel Aviv, pentru o vizita de stat.

UNESCO a adoptat luna aceasta o rezolutie cu privire la Ierusalimul de Est, initiata de tari arabe, cu privire la protectia patrimonului cultural palestinian, in pofida protestelor israelienilor, care apreciaza ca textul neaga o legatura milenara intre evrei si acest oras. Italia a ales sa nu blocheze textul.

Ierusalimul de Est - partea palestiniana a orasului - este ocupat din 1967 de Israel si ulterior anexat - o anexare denuntata ca ilegala de ONU. Acolo se afla vechiul oras si vestigiile sale, un sit inscris pe lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Acolo - si in centrul conflictului israeliano-palestinian - se afla ultrasensibila Esplanada a Moscheilor - al treilea loc sfant al Islamului, dar totodata cel mai sacru loc al evreilor, pe care-l venereaza sub numele de Muntele Templului.

Printr-o mostenire istorica, Iordania continua sa administreze esplanada, insa Israelul controleaza accesul.

Documentul UNESCO nu face vreo referire la esplanada sub numele de Muntele Templului si desemneaza locul sub numele sau arab - al-Buraq - curtea Zidului Plangerii si pune "zidul Plangerii" intre ghilimele.

In opinia unor oficiali politici israelieni, aceasta terminologie inseamna o negare a legaturii intre evrei si Muntele Templului.