Rebelii sirieni au lansat vineri la Alep (nord) o ofensiva de anvergura pentru a sparge asediul impus de regim asupra cartierelor pe care le controleaza, tragand o ploaie de rachete care au ucis cel putin 15 civili, scrie AFP.

Siria - Alep, distrus de razboiFoto: Captura YouTube

"Toate factiunile Jaish al-Fatah (coalitia principalelor miscari jihadiste si islamiste) anunta inceputul bataliei pentru a sparge asediul Alepului", a declarat comandantul militar si purtatorul de cuvant al gruparii islamiste rebele Ahrar al-Sham, Abu Yusuf al-Muhajir.

Batalia "va pune capat ocuparii cartierelor vestice de catre regim si asediului impus poporului nostru in Alep", a adaugat el.

Din iulie 2012, fosta capitala economica a Siriei este rupta in doua: cartierele care sunt in mana insurgentilor si partea majora a vestului, controlata de regimul presedintelui Bashar al-Assad.

Controlul asupra Alepului, al doilea oras al Siriei, a devenit in ultimele luni o miza majora a razboiului care face ravagii in aceasta tara si a ucis peste 300.000 de persoane din 2011.

Rebelii au lansat "sute de rachete asupra cartierelor vestice, ucigand 15 civili si ranind peste o suta de persoane", a precizat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) care dispune de o vasta retea de surse pe teren.

Aceste bombardamente sunt insotite de lupte violente la granita cu zonele guvernamentale din Alep, unde doua atentate sinucigase cu masina capcana au vizat un post de control la Dahiyet al-Assad, un cartier occidental, potrivit OSDO.

ONG-ul a raportat numeroase rachete trase asupra aeroportului militar din Nayrab si a aeroportului international din Alep, situate la periferia estica a orasului dar controlate de guvern.

Rachete au lovit si aeroportul militar din Hmeimim, folosit de armata rusa.

OSDO a mentionat ca fortele regimului au ripostat cu artileria, care a lovit periferiile sudice si vestice ale Alepului.

Cartierele estice ale orasului sunt supuse asediului din 17 iulie. Incepand cu 22 iulie, ele au fost supuse unei intense campanii de bombardamente de catre Damasc si Rusia, care a fost acuzata de occidentali de crime de razboi.