Legea americana care permite rudelor victimelor atentatelor din 11 Septembrie sa urmareasca in fata justitiei Arabia Saudita ar putea avea "consecinte grave" asupra intereselor comune ale Washingtonului si tarilor din Golf, a avertizat joi secretarul general al Trezoreriei americane, citat de AFP.

Jacob Lew a facut aceasta declaratie la Riad, in deschiderea unei reuniuni a ministrilor de Finante din cele sase petro-monarhii ape Consiliului de Cooperare din Golf (CCG).

Legea Jasta (Justice Against Sponsors of Terrorism Act) a fost adoptata la finele lui septembrie de Congresul american, care a decis sa treaca peste veto-ul exprimat de presedintele Barack Obama.

Textul permite astfel supravietuitorilor si rudelor victimelor "terorismului" sa urmareasca in fata justitiei guverne straine.

Jasta va conduce la "mari schimbari in dreptul international in materie de imunitate suverana si, daca e aplicata la nivel mondial, ar putea avea consecinte grave pentru interesele noastre comune", a spus secretarul american al Trezoreriei.

Legea nemultumeste profund numerosi aliati ai Washingtonului, ingrijorati de punerea sub semnul intrebarii a unui principiu sacrosanct al dreptului international: imunitatea suverana a statelor.

Arabia Saudita, aliat fidel al SUA, a negat mereu orice implicare in atentatele din 11 septembrie 2001 - 15 dintre cei 19 autori erau sauditi - si a fost absolvita de orice suspiciune de o comisie americana in 2004.