Premierul canadian Justin Trudeau nu se deplaseaza la Bruxelles pentru summit-ul UE - Canada programat joi, in cadrul caruia ar fi trebuit sa fie semnat acordul de liber schimb CETA, dar caruia regiunea belgiana Valonia continua sa i se opuna, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Canada este în continuare pregătită să semneze acest acord important atunci când Europa este gata", a declarat Alex Lawrence, un purtător de cuvânt al ministrului canadian al Comerțului, Chrystia Freeland.

In lipsa unui acord asupra CETA, o noua runda de negocieri intre belgieni va avea loc joi.

Diferitele regiuni belgiene nu au reusit sa ajunga la o pozitie comuna pentru a iesi din impasul care blocheaza tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA), a recunoscut miercuri seara ministrul belgian de externe, Didier Reynders, anunta AFP, citata de Agerpres.

"Asteptam un raspuns definitiv din partea entitatilor federale", regiunile si comunitatile belgiene care se opun semnarii CETA, a declarat Didier Reynders la finalul unei noi runde de discutii.

"Ne vom revedea maine (joi), la orele 10.00 (08.00 GMT) pentru a defini ce se va spune din partea Belgiei in cursul reuniunilor europene", a adaugat ministrul federal de externe care a refuzat sa vorbeasca despre un "esec".

Belgia trebuie sa trimita pozitia sa ambasadorilor celor 28 de state membre ale UE care se vor reuni la Bruxelles joi la orele 11.00 (09.00 GMT).