Rusia si-a exprimat rezervele miercuri in legatura cu o propunere americana de a prelungi cu un an misiunea de experti ai ONU care ancheteaza asupra utilizarii armelor chimice in Siria, dupa ce acestia din urma au acuzat Damascul ca au recurs de trei ori la asemenea arme impotriva propriului popor, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin, a afirmat ca doreste "o discutie serioasa" despre acest subiect.

"Consideram ca importanta acestui mecanism si valoarea produsului lor pot fi puse la indoiala, cu tot respectul pe care il datoram muncii lor dure", le-a declarat diplomatul rus jurnalistilor. Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa ia in discutie joi acest proiect de rezolutie, care ar prelungi cu un an mandatul comun al Natiunilor Unite si Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Textul subliniaza ca OIAC ancheteaza asupra unor noi acuzatii de atacuri chimice in Siria si afirma ca responsabilii trebuie sa raspunda pentru actiunile lor. Consiliul de Securitate a infiintat aceasta comisie de ancheta (Joint Investigative Mechanism, JIM) in august 2015 pentru a stabili cine s-a aflat in spatele unei serii de presupuse atacuri chimice, comise in Siria in 2014 si 2015. Intr-un raport dat publicitatii vineri, JIM a stabilit ca armata siriana a lansat un atac chimic asupra localitatii Qmenas, din provincia Idlib (in nord-vestul Siriei), la 16 martie 2015.

Potrivit comisiei de ancheta, acest atac chimic al militarilor sirieni a fost al treilea din 2014. In plus, JIM a acuzat anterior gruparea jihadista Stat Islamic ca a utilizat gaz mustar in nordul Siriei, in august 2015. Franta si Marea Britanie au cerut adoptarea de sanctiuni impotriva Siriei, dar Rusia, alt membru permanent al Consiliului de Securitate, a pus sub semnul indoielii concluziile JIM, apreciind ca acesta nu aduce probe suficient de convingatoare.