Bulgaria a acceptat sa plateasca aproximativ 600 de milioane de euro, drept compensatii, companiei ruse Atomstroyexport pentru anularea proiectului centralei nucleare de la Belene, a anuntat miercuri compania nationala bulgara de electricitate (NEK), potrivit Reuters.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

O curte internationala de arbitraj a decis in luna iunie ca Sofia trebuie sa plateasca compensatii pentru echipamentul nuclear pe care l-a comandat de la compania rusa inainte de a anula, in 2012, proiectul evaluat la 10 miliarde de euro.

Parlamentul bulgar a votat in favoarea acordarii unui ajutor de stat pentru NEK, care sa-i permita sa plateasca aceste compensatii, desi este inca necesara aprobarea UE pentru ajutorul de stat.

Conform acordului, NEK si Atomstroyexport au convenit ca, daca plata totala de 601,6 milioane de euro este efectuata pana la 15 decembrie, compania rusa nu va mai solicita plata dobanzilor, in valoare de aproximativ 24 milioane de euro.

Bulgaria a abandonat proiectul de pe Dunare dupa ce nu a reusit sa gaseasca investitori straini pentru acesta si fiind totodata sub presiunea Bruxellesului si a Washingtonului de a-si limita dependenta energetica de Rusia.

Dupa ce va plati compensatia, Bulgaria se asteapta sa obtina de la Atomstroyexport un reactor nuclear asamblat complet si parti dintr-un al doilea reactor. Autoritatile bulgare iau in considerare organizarea unei licitatii pentru a gasi investitori care sa vrea sa instaleze echipamentele la Belene.

Fostul ministru bulgar al energiei Delyan Dobrev a renuntat luni la imunitatea parlamentara ca urmare a acuzatiilor la adresa sa referitoare la o presupusa risipa de bani publici in proiect, el respingand comiterea vreunei ilegalitati.

Procurorii au pus deja sub acuzare un alt fost ministru al energiei si doi directori executivi ai NEK in legatura cu Belene. Toti s-au declarat nevinovati.