Spania a fost criticata pentru ca ar fi fost de acord ca le permita navelor ruse sa se realimenteze intr-un port al sau, in drum spre Siria, pentru a bombarda Alepul si alte tinte, relateaza Sky News, citata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

O flotila condusa de portavionul Amiralul Kuznetov ar urma sa fie alimentat si sa incarce provizii in portul spaniol Ceuta, din nordul Africii. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Guvernului spaniol sa isi reanalizeze pozitia.

"Fiecare stat trebuie sa decida daca aceste vase pot primi provizii si realimenta in diferite porturi de-a lungul rutei catre estul Mediteranei. Dar, in acelasi timp, suntem ingrijorati si am exprimat acest lucru foarte clar, in legatura cu posibila folosire a acestui grup de lupta pentru a creste capacitatea rusa si pentru a fi o platforma pentru raidurile aeriene impotriva Siriei", a subliniat el.

"Guvernul (britanic - n.r.) si-a exprimat anterior ingrijorarea in legatura cu ospitalitatea Guvernului spaniol fata de navele ruse, in conditiile in care avem reticente in legatura cu activitatea militara a Rusiei", a spus un purtator de cuvant al executivului britanic.

Un fost ministrul britanic al Apararii, Sir Gerald Howarth, a declarat pentru Daily Telegraph ca, daca informatia se confirma, ar fi o decizie "complet nepotrivita" din partea unui stat membru NATO.

"Exista sanctiuni vizand Rusia si este un lucru fara precedent pentru un aliat NATO", a avertizat si fostul sef al Marinei britanice, Lord West.

Ministerul spaniol de Interne a declarat ca cererile Marinei ruse sunt analizate "de la caz la caz".

"Vasele Marinei ruse au intrat in porturile spaniole de ani de zile", a adaugat Madridul.

Informatia a venit dupa ce vase ale Marinei Regale au escortat vasele ruse cand acestea au traversat Canalul Manecii, saptamana trecuta.