Alegerile prezidentiale din Republica Moldova ar putea declansa un conflict intre partidele pro-ruse si partidele pro-occidentale. Desi candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialistilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi in primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strans se afirma intr-o analiza a agentiei americane Stratfor, preluata deAgora.md.

Indiferent de cine castiga presedintia, proteste ample si potentiale ciocniri intre grupurile politice din tara ar putea destabiliza Moldova, consecintele fiind resimtite atat de Rusia, cat si de Occident.

"Moldova nu apare deseori pe primele pagini ale ziarelor si rare ori este in centrul atentiei internationale, dar obscuritatea sa relativa este invers proportionala cu importanta sa strategica. Tara, prinsa intre Romania si Ucraina pe campiile din Europa de Est, timp de mai multe secole a simtit influenta concurenta a marilor puteri. In acest context, pe 30 octombrie in Republica Moldova vor avea loc primele alegeri prezidentiale directe in ultimele doua decenii", se spune in articol. Potrivit expertilor Stratfor, "ramane neclar ce influenta reala va avea candidatul castigator dupa preluarea mandatului".

"In prezent, presedintele Republicii Moldova are mai putina putere decat prim-ministru care este numit in aceasta functie de catre Parlament. In mod legal, aceste puteri nu se vor schimba intre ele. Insa un mandat public obtinut prin vot direct poate acorda presedintiei mai multa putere in legislativ, ceea ce ar putea vesti modificari substantiale in politica interna si externa a tarii¬.